Doza de educaţie (DDE) – Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să fiu întrebată de către părinți, adesea pe un ton domol, aproape în șoaptă, ce să facă în cazul copiilor care sunt stângaci. De parcă cel mic ar fi purtătorul unei boli rușinoase musai, dar greu de tratat.
E drept că aproximativ 90% dintre oameni sunt dreptaci. Dar faptul că micuțul tău face parte din ceilalți 10%, chiar nu ar trebui să fie o problemă. E doar despre faptul că el poate să facă lucrurile la fel de bine ca și alți micuți… cu mâna stângă.
Problema poate interveni atunci când părintele încearcă să schimbe acest lucru. Pentru că a auzit de multe ori în copilărie, când nu făcea lucrurile prea bine, că e tare… ,,stângaci”. Iar stângăcia nu dă bine. E adevărat, stângăcia nu este unul dintre atributele pe care le dorim copiilor noștri. În schimb faptul că este stângaci nu are nici cea mai mică legătură cu stângăcia.
Picasso, Michelangelo, Leonardo da Vinci sau Einstein, mai recent Phil Collins, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Marylin Monroe, Bruce Willis, Maradona sau Pele și chiar Barack Obama. Toți și mulți alții foarte talentați și inteligenți, fac parte din cei 10% care scriu cu mâna stângă sau folosesc mai mult piciorul stâng decât pe cel drept.
Deci a fi stângaci nu are legătură cu performanțele academice sau artistice. Dimpotrivă! Unii chiar spun că stângacii sunt mult mai creativi, mai curioși. Eu spun însă că nu are prea mare importanță dacă ești stângaci sau dreptaci, important este mediul în care te dezvolți, educația și oamenii pe care îi întâlnești.
Ce se întâmplă, însă, când vrei cu tot dinadinsul să-l scoți pe un copil din tabăra stângacilor? Faci o mare greșeală, riscând ca cel mic să devină bâlbâit și să aibă dificultăți de învățare. Impunerea unui stângaci de a scrie cu dreapta poate aduce acestuia multă frustrare, complexe și chiar regresie emoțională.
Dacă îți dorești totuși să faci ceva pentru stângaciul tău, atunci ajută-l să scrie corect cu stânga. Să facă lucrurile cel mai bine, cu această abilitate. Nu contează cu ce mână face un lucru bun. Important este să îl facă.
Cu siguranță lumea în care trăim nu ar fi arătat la fel dacă toți oamenii ar fi fost la fel… Dacă ar fi fost toți dreptaci sau toți stângaci….
Deci am pentru părinții copiilor care scriu cu mâna stângă același îndemn ca și penru cei ai căror copiii scriu cu dreapta: iubiți-i, sprijiniți-i, încurajați-i în tot ceea ce fac! Fie cu mâna dreaptă, fie cu mâna stângă.
prof. Maria Adriana Nichitean