full screen background image

Apă consumată fraudulos în județul Botoșani

Aproape 38.000 de metri cubi de apă,​ au fost consumați anul trecut în mod fraudulos​ de botoșăneni care s-au branșat ilegal la rețeaua de apă, arată un raport întocmit de Serviciul Antifraudă al Nova Apaserv.

În ultimele șase luni ale anului 2023 au fost verificați peste 200 de utilizatori din județul Botoșani, atât persoane fizice cât și juridice, iar jumătate dintre ei au fost depistați având consumuri ilegale de apă.

Este vorba despre persoane fizice care locuiesc la case și care „cunosc” metodele de manipulare a aparatelor de măsurat apa, firme și chiar parohii fără contracte, fără sigilii la apometre, cu aparate blocate, cu branșamente clandestine, cu apometre demontate sau înlocuite cu alt aparat fără sigiliu și neluat în evidență prin contract.

​Î​n aceste cazuri serviciile au fost sistate, cu suportarea devizului de lucrări​, iar utilizatorii au fost debranșați până la intrarea în legalitate.

Valoarea acestui consum fraudulos, nefacturat, depășește 240.000 de lei, sumă imputată consumatorilor prin proces verbal. Le-au fost imputate taxa de debranșare în cuantum de 3.800 de lei plus prejudiciul pentru apa consumată ilegal, stabilit printr-un calcul al mediei ultimilor trei ani.  Din taxa de debranșare operatorul a colectat 118.000 lei. În unele cazuri prejudiciile au fost achitate integral, în altele unde sumele calculate erau mai mari au fost încheiate grafice de reeșalonare.

 

comments

comments