Pe repede înapoi (PRI) – Lumea tehnologiei moderne ne oferă nu numai nebănuite oportunități, ci și pericole pe care trebuie să le cunoaștem și să le neutralizăm.
Despre un asemenea subiect vorbim astăzi, deoarece pe 2 noiembrie 1988 era înregistrată prima propagare de worm pe internet.
Așa cum îi spune și numele, viermele informatic reprezenta o formă de malware care nu avea nevoie de un fișier-gazdă pentru a se răspândi, ci se multiplica prin intermediul unei rețele și utiliza infrastructura existentă pentru a se copia automat în alte sisteme.
Viermii se răspândesc pe rețele sau pe suporturi detașabile, cum ar fi stick-urile USB.
Pentru aceasta, de obicei au nevoie de un serviciu de rețea sau un software de aplicație, ca interfață cu rețeaua respectivă.
În anul 1988 primul vierme a fost creat, probabil din greșeală, de către ROBERT MORRIS, infectând calculatoarele Universității Berkely din California.
De atunci, în paralel cu dezvoltarea informaticii, s-au extins și tipurile de viermi: de rețea locală, de e-mail, de mesagerie instantanee sau de telefonie mobilă.
Astăzi știm că unii viermi sunt concepuți să fie atractivi pentru utilizator, de exemplu imagini, clipuri video, aplicații sau orice alt tip de program sau fișier util.
Alți viermi sunt concepuți să fie total invizibili, întrucât ei exploatează lacunele dispozitivului sau ale programelor instalate pe el pentru a se instala singuri, fără a fi vreodată remarcați de către utilizator.
Odată instalat, viermele utilizează resursele fizice ale dispozitivului pentru a-și crea copii pe care le trimite apoi către alte dispozitive la care poate ajunge într-o rețea.
În acest fel se poate ajunge ca întreaga rețea să devină nefuncțională.
Specialiștii ne liniștesc, însă și ne spun că cel mai bun mod pentru a preveni infecțiile cu viermi informatici este utilizarea de soft antivirus.
De asemenea, atașamentele sau link-uri de e-mail ar trebui deschise doar atunci când utilizatorul este sigur de conținut.
Bogdan Diaconiţa