full screen background image

OFICIAL”: Tânăra de 25 de ani a fost abandonată, 7 ore, în salon

Tânăra de 25 de ani care a murit la Maternitatea Botoșani nu a beneficiat de nicio îngrijire medicală timp de 7 ore, pe parcursul întregii nopți, arată raportul de control al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

Potrivit acestuia, medicii de gardă au ignorat rezultatele analizelor de laborator, în baza cărora ar fi putut stabili următorii pași de intervenție. 

Mai mult, cadrele medicale nu au putut prezenta un protocol de intervenție în astfel de cazuri, cel mai probabil pentru că acesta nu exista.

Gabriela Ioniță, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Botoșani:

 

Spitalul nu a informat DSP despre acest incident. Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18 august.

Iată comunicatul de presă al DSP Botoșani:

“În urma decesului pacientei I. A. la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18.08.2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical.

Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.

Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.

În intervalul orar 00.45 -07.35,nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.

Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.”

În curs de desfășurare mai sunt o anchetă penală și una administrativă.

Alexandra Ivanov, mamă a trei copii, a fost internată joi, 17 august 2023, cu dureri, sângerări și sarcină oprită în evoluție, și a murit vineri dimineață, la Maternitatea Botoșani.

Vă recomandăm să citiți și:

 A treia seară de protest pentru Alexandra. Ministerul Sănătății: “au fost identificate mai multe nereguli”

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza