full screen background image

Un nou lot al Drumului Strategic a fost recepționat

Lotul 1 al Drumului Strategic, în lungime de 31 de kilometri, a fost recepționat miercuri, 12 iulie 2023. Procedura de recepție a fost efectuată în prezența Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a directorului general al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Est, Vasile Asandei, a membrilor echipei de proiect, a reprezentanților Inspectoratelor de Stat în Construcții din cele două județe, a proiectantului, a constructorilor, a supervizorului, dar și a primarilor comunelor prin care trece acest lot de drum modernizat.

„Exact în urmă cu 2 ani și 2 luni dădeam startul lucrărilor la Lotul 1 al Drumului Strategic. Pe 12 mai 2021, ne angajam într-o cursă contracronometru pentru modernizarea celor 31 de kilometri ce au constituit Lotul 1 al Drumului Strategic. Atunci, puțini mai erau cei care credeau că vom putea recupera timpul pierdut și că vom finaliza cu brio această investiție, finanțată în proporție de 60% din fonduri europene. Împreună, membrii echipei Consiliului Județean, reprezentații ADR Nord-Est, constructorul, supervizorii, diriginții de șantier și proiectantul, am reușit să trecem peste toate obstacolele ivite. Deși am pornit ultimii această investiție majoră, am reușit să avem acum cel mai avansat proiect de infrastructură finanțat din Regiunea de Nord-Est. De aceea, vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la implementarea acestui proiect!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Comisia de recepție a fost condusă de către vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, care s-a declarat mulțumit de calitatea lucrărilor.

„Am avut parte de constructori foarte buni, care au realizat un drum de calitate, ce satisface cele mai înalte exigențe. Sunt convins că vom avea același rezultat și pe Lotul 2, pentru că s-a muncit și se muncește cu seriozitate și responsabilitate. Prin finalizarea acestor sectoare de drum, creștem șansele de dezvoltare a regiunii de sud a județului”, a declarat Dorin Birta.

Lucrările la Lotul 1 a Drumului Strategic au presupus refacerea în totalitate a fundației și a căii de rulare pe cei 31 de kilometri ce străbat comunele Răuseni, Călărași, Mihălășeni, Dobârceni, Dângeni (județul Botoșani) și Șipote (județul Iași). De asemenea, a fost reabilitat un pod peste râul Jijia, s-au construit 59 de podețe transversale, precum și 90 de podețe tubulare pentru drumurile laterale și accese. În ceea ce privește hidraulica drumului, au fost realizați 32 de kilometri de șanțuri trapezoidale, 35 de kilometri de rigole (carosate, triunghiulare sau de acostament), dar și 5 kilometri de drenuri, care au vizat stabilizarea a două zone cu alunecări de teren.

În cadrul proiectului au fost amenajate 100 de intersecții cu drumurile laterale și un sens giratoriu în centrul comunei Răuseni. În localități au fost realizați peste 11 kilometri de trotuare.

Lucrările au o garanție de 60 de luni și s-au ridicat la 125 de milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro.

„Infrastructura rutieră va rămâne o prioritate pentru echipa pe care o conduc. Vom continua investițiile pe fonduri europene cu realizarea Drumului Vămii, astfel încât să redăm caracterul strategic axei Botoșani – Iași, care va porni din nord, din Vama Rădăuți-Prut, și va face, în sud, conexiunea cu județul Iași. Am demonstrat că acolo unde există voință, putem rezolva problemele importante ale comunității noastre”, a conchis Doina Federovici.

Vă recomandăm să citiți și:

Bucătăria unui centru de bătrâni, închisă. Amenzi de 250.000 de lei în 3 zile

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza