Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu” și Editura Geea au decernat, miercuri, la Botoșani, Premiile Eminescu pentru Literatură, Arte vizuale Colecții și colecționari “Teiul de aur” și “Teiul de Argint” , premii care onorează personalități culturale care promovează opera eminesciană prin diferite forme de exprimare .
La Secțiunea LITERATURĂ, Teiul de aur a fost decernat lui MARIUS MANTA din Bacău- pentru valoarea literară și spirituală a scrisului său, iar Teiul de Argint lui ANDREI PETRUȘ din județul Neamț- pentru promovarea operei eminesciene și a patrimoniului cultural românesc.
OFELIA HUȚUL din Iași a primit Teiul de Aur pentru ARTE VIZUALE – pentru originalitatea și expresivitatea compozițiilor și pentru păstrarea tehnicilor și mijloacelor de exprimare ale artelor plastice profesioniste.
AMI VASILESCU din Curtea de Argeș a primit Teiul de Argint pentru ARTE VIZUALE, pentru acuratețea compunerii spațiilor plastice și pentru mesajele transmise prin diversitatea tematicilor.
La Secțiunea RESTITUIRI CULTURALE au fost decernate două medalii Teiul de Aur: fondatoarei Asociației Regal D’Art, LILI BOBU din Botoșani, pentru promovarea operei eminesciene și a patrimoniului cultural româanesc și MARIEI OLAR din Suceava – președinta Fundației Culturale “Leca Morariu”- pentru pentru promovarea patrimoniului cultural românesc.
La Secțiunea RESTITUIRI ISTORICE: juriul a decernat Teiul de Aur istoricului GHEORGHE MEDIAN din Botoșani, pentru recuperarea trecutului istoric și cultural al Botoșaniului, iar Teiul de Argint botoșăneanullui PAUL IORDACHE – pentru implicarea direct în menținerea sentimentului unității de neam a românilor de pretutindeni. .
La secțiunea COLECȚII ȘI COLECȚIONARI a fost decernată medial Teiul de Argint botoșăneanului PAUL ROMANESCU, pentru exprimarea atașamentului față de opera eminesciană prin activitatea expozițională filatelică .
Cel mai tânăr laureat din istoria acestui eveniment, botoșăneanul RAREȘ PRISACARIU, în vârstă de numai 8 ani, a primit, miercuri, medalia Teiul de Argint la Secțiunea TEATRU, pentru interpretarea de exceptie a operei eminesciene.
Juriul celei de-a XXII-a ediții a fost format din acad. Mihai Cimpoi , președinte de onoare, Nicolae Georgescu -președinte, artistul plastic Lucia Pușcașu, Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene, Mihai Cornaci, consilier în cadrul Clubului Numismațior din Români și Elena Condrei -președinte fondator.
Vă recomandăm să citiți și:
33 de volume nominalizate la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM