full screen background image

Agent de poliție cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție

​Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au pus în executare, în cursul zilei de 06 iunie 2023, trei mandate de percheziție domiciliară, din care unul la sediul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, într-un birou în care își desfășoară activitatea un agent de poliție judiciară și două la imobile aparținând aceluiași agent de poliție situate pe raza municipiului Botoșani.

Activitatea a fost desfășurată într-o cauză penală având ca obiect infracțiuni de corupție, abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Din cercetări au rezultat date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2023, inculpatul, agent de poliție în cadrul I.P.J. Botoșani – Poliția Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă  de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o. Din cercetări a rezultat faptul că,  în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Totodată, în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de poliție a furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea I.P.J. Botoșani. Totodată, în aceeași perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Față de agentul de poliție judiciară s-a mai reținut în sarcina sa faptul că, în calitate de agent de poliție judiciară, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, procurându-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea răspunderii penale și contravenționale.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală cu privire la activitatea infracțională a altor două persoane, fără calitate specială, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

Reținut 24 de ore

Ca urmare a acestei situații, la data de 06 iunie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a emis ordonanță de reținere față de agentul de poliție, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de agentul de poliție, urmând ca, în cursul zilei de 07 iunie 2023, să fie sesizată instanță de judecată cu privire la luarea de măsuri preventive față de acesta.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor D.G.A. – S.J.A. Botoșani.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale a inculpatului.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, iar cu ocazia efectuării percheziţiilor s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Vă recomandăm să citiți și:

Etapa națională a Campionatului de fotbal pentru pompieri

comments

comments