full screen background image

PRI: Este inaugurat Intercontinentalul (1971)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne referim la o clădire simbol a Bucureștiului, care și-a câștigat faima în special în rândul turiștilor străini.

Pe 23 mai 1971 era inaugurat, în Piața Universității, hotelul Intercontinental, care, la cele 24 etaje ale sale, era a doua cea mai înaltă clădire din capitală, după Casa Scânteii (actuala Casa Presei Libere).

Lucrările la Intercontinental au durat 3 ani și au fost coordonate de arhitecți și ingineri români care s-au inspirat din proiecte la modă în vestul Europei.

Deși acum pare hilar, edificarea hotelului de 5 stele a însemnat și o lovitură de imagine pentru președintele comunist NICOLAE CEAUȘESCU.

El își consolida astfel postura de lider deschis cooperării internaționale, dispus la concesii față de țările capitaliste.

Ca fapt divers, în numerotarea nivelurilor lipsește etajul nr. 13, considerat cu ghinion, iar în apartamentul imperial al Intercontinentalului au fost filmate secvențe din filmul “Nea Mărin miliardar“.

E vorba de fragmentele comice cu cele două personaje interpretate în paralel de AMZA PELLEA, în camera de hotel dotată cu televizor color, bar și aer condiționat, obiecte care în 1971 reprezentau vârful tehnologiei.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments