full screen background image

PRI: Apare pilula contraceptivă (1960)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne amintim despre un fapt aparent neînsemnat, dar care a contribuit din plin la emanciparea unor întregi generații.

Pe 9 mai 1960, în Statele Unite, era pusă în vânzare, pentru prima dată, pilula contraceptivă.

Chiar de la început, reclama produsului Enovid a avut un mesaj bine țintit și anume că sexul nu mai este sinonim cu sarcina.

Până atunci, metodele contraceptive se foloseau mai mult în secret, iar legalizarea pilulei a deschis calea unor schimbări care vor aduce femeilor drepturi noi și un statut social mai ridicat.

Ca un element inedit, la început, pentru o scurtă perioadă, pilula contraceptivă a fost vândută doar femeilor căsătorite, dar bineînțeles că inventivitatea celorlalte a fost mai puternică.

Întregul proces de schimbare a mentalităților a primit denumirea de revoluție sexuală, o revoluție care a stârnit atât reacții favorabile, cât și de adversitate, venite inclusiv din partea unor politicieni și a unor lideri religioși.

Dar, trecând peste toate acestea, din 1960 până în prezent producătorii pilulelor contraceptive au îmbunătățit continuu calitatea și au continuat să ofere femeilor posibilitatea de a-și controla singure viața.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments