full screen background image

PRI: Funeraliile lui Boris Elţîn (2007)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 25 aprilie rămâne în istoria recentă printr-un eveniment petrecut în anul 2007.

La Moscova avea loc funeraliile de stat ale primului președinte al Rusiei, BORIS ELȚÎN, răpus de afecțiuni cardiace la vârsta de 76 de ani.

 

Totuși, problemele de sănătate pe care le-a avut cu consumul de alcool erau de notorietate, chiar dacă lumea diplomatică căuta să ocolească cu abilitate acest subiect.

Liderul rus a fost înmormântat după o slujbă religioasă sobră în Cimitirul Novodevicii, la marginea Moscovei.

De remarcat că aceste funeralii erau primele la care participa direct Biserica Ortodoxă Rusă, după o pauză de 113 ani, adică de la decesul țarului ALEXANDRU AL III–LEA.

Evident, lunga perioadă fusese cauzată de regimul comunist, care a marginalizat total religia cât timp a fost la putere.

Cu BORIS ELȚÎN se încheia, în istoria Rusiei, o perioadă caracterizată, în general, prin reforme economice și ținerea în frâu a războiului rece.

Dar tot atunci se dădea startul privatizărilor sălbatice, care au dus la apariția oligarhilor, majoritatea proveniți din activul de partid și din membrii serviciilor secrete.

De asemenea, societatea se confrunta cu creșterea incidenței corupției și a crimei organizate, cu o sărăcire periculoasă și cu noi focare de război (în special în Cecenia).

După dispariția lui ELȚÎN, la conducerea celei mai mari țări a lumii avea să urmeze VLADIMIR PUTIN, al cărui traseu politic ne este deja cunoscut.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments