full screen background image

Amplu protest al fermierilor la Vama Stânca

Vineri, 7 Aprilie, intre orele 12.00 și 15.00, în Vama Stânca, se va desfăşura o adunare publică la care vor participa circa 200 fermieri.

Aceştia se vor aduna în localitățile Ștefănești, Manoleasa, Mihălășeni și Murguța și se vor deplasa cu viteză redusă spre punctul Vamal cu tractoare agricole, tractoare cu remorci, camioane și autoturisme.

Protestul este organizat de ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE, UNCSV. Coop. Agricolă. B. S. CERIAL GRUP, ACOC MOLDOOVIS BOTOȘANI și ASOCIATIA DE PROPRIETARI PALTINUL din PĂLTINIȘ.

Nemulțumirile fermierilor sunt legate de:

I. Efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populației și economiei naționale a României, urmare a deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina;

2. Problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiță, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul National Strategic 2023-2027(Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiționale de cultivare fără a ține cont de specificitățile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri și condiții mult mai blânde pentru produsele importate din țări terțe, decât cele produse in Europa, care generează dificultățil și condiționalități pentru fermierii din România

3. Încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii , către Orientul Mijlociu(Țările Arabe), care datorită crescătorilor de ovine și caprine din România , Proiectul de Reg. CE. , a fost respins de Parlamentul UE, la limita voturilor !!!

“NU MAI DORIM EXPERIMENTE pe seama fermierilor ! Comisia Europeană să privească în perspectiva unui comerț profitabil pentru membri UE și nu în defavoarea acestora .

Noi trebuie sa ii facem sa ne trateze cu mai mult respect si sa fim luati in considerare ca factor important in UE.” transmit organizatorii protestului.

Vă recomandăm să citiți și:

Doi comisari și un consilier de mediu reținuți pentru presupuse infracțiuni de corupție

comments

comments