full screen background image

PRI: Referendum privind alăturarea regiunii Crimeea la Federația Rusă (2014)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne întoarcem în timp recent, pentru a rememora o acțiune politică care va avea urmări mult timp de acum înainte.

Pe 16 martie 2014 era organizat, în regiunea ucraineană Crimeea, un referendum privind alăturarea acestei regiuni la Federația Rusă.

Organizatorul acțiunii care a încălcat flagrant Constituția Ucrainei a fost Consiliul Suprem al Republicii Autonome, format din politicieni apropiați Rusiei, așa încât rezultatul de 96 % în favoarea separării de Ucraina nu a mirat pe nimeni.

Dar nici măcar acest rezultat nu a putut fi verificat din surse independente, deoarece prezența observatorilor internaționali a fost interzisă.

De menționat că populația majoritară în Peninsula Crimeea este cea rusă, iar tătarii și ucrainenii au boicotat referendumul.

Președintele VLADIMIR PUTIN s-a mișcat rapid, astfel încât în numai două zile Crimeea devenea stat independent, după care se unea cu Rusia.

Și asta chiar dacă Rusia era – alături de alte state – garant al integrității teritoriale a Ucrainei cu Crimeea în componența sa, ca urmare a semnării Memorandumului de la Budapesta, cu două decenii înainte.

În pofida criticilor și presiunilor forurilor internaționale, Rusia câștiga un teritoriu strategic la Marea Neagră, nu numai din punct de vedere economic, ci și militar.

Astăzi, după 9 ani de la referendumul prin care Crimeea a trecut sub stăpânire rusă, situația în zonă rămâne extrem de tensionată, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments