full screen background image

Rădăuţeanca Maria Molea, calificată la Olimpiada interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească

Excelența în cadrul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi se confirmă încă o dată, prin performanța de calificare la faza națională, a elevei Maria Molea, din clasa a XI-a, profil filologie, în cadrul Olimpiadei interdisciplinare Cultură și spiritualitate românească, profesorii care au coordonat-o fiind Beatrice Halip pentru disciplina română și Miriam Leon-Postolache pentru disciplina religie.

Calificarea elevei s-a realizat ca urmare a obținerii notei 9,70 și a locului I la etapa județeană a olimpiadei, ce s-a desfășurat pe 11 martie, la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava. La această etapă, au participat 196 de elevi din 45 de unități școlare din județ, 112 concurenți la nivel gimnazial și 84 la nivel liceal.

Provocarea olimpiadei constă în armonizarea a două tipuri de conținuturi și competențe specifice disciplinelor limbă și literatură română și religie (toate cultele), cu accent pe studiul comparativ și pe exprimarea culturală.

Tematica olimpiadei se circumscrie genericului Frumuseţea sacră a lumii, iar subtemele de abordat în acest an, la nivelul liceului, au fost următoarele: Libertate și responsabilitate în lumea contemporană (clasa a IX-a); Conștiința și demnitatea în viața tinerilor (clasa a X-a); Frumosul în creația divină (clasa a XI-a); Existența între sacru și profan (clasa a XII-a).

Eleva Maria Molea este familiarizată cu atmosfera competițională, aceasta obținând anul trecut Mențiune în cadrul aceleiași olimpiade și locul II la etapa națională a Olimpiadei de religie: „O altă experiență înălțătoare, un alt moment în care arta, cultura și credința își spun cuvântul, adunându-ne laolaltă spre promovarea adevăratelor valori.

În urma concursului, Maria Molea a declarat: ,,Cultură și spiritualitate românească” este o olimpiadă ce transformă profanul în sacru, o olimpiadă ce împletește literatura minții cu literatura sufletului, o altă metodă de a promova frumosul și adevărul. Frumusețea din creația divină. Aceasta a fost principala temă a subiectelor pentru clasa a XI-a. O temă atât de complexă în simplitatea ei, încât a devenit un izvor de inspirație, de gânduri, de sentimente înălțătoare nu doar pe parcursul celor trei ore care ne-au stat la dispoziție spre rezolvarea subiectelor, ea rămânând adânc săpată în mintea și sufletele noastre.

Fiind prin definiție o olimpiadă deosebită din toate punctele de vedere, această experiență a stârnit în mine trăiri speciale. Pe parcursul celor trei ore, am observat mai clar ca niciodată cum arta, literatura și cultura, în general, își au izvorul și ancora în frumosul zidit de Sus, de un Creator al desăvârșirii, al inspirației. O experiență cu totul aparte, o experiență înălțătoare și împlinitoare. Astfel aș descrie olimpiada ,,Cultură și spiritualitate românească” prin micile-mi cuvinte. Mulțumiri Doamnelor Profesoare Miriam Leon-Postolache și Beatrice Halip, care mi-au dat aripi și putere să zbor către Frumos prin intermediul acestei olimpiade! Recunoștință deplină!”

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/02/23/colegiul-eudoxiu-hurmuzachi-radauti-marele-premiu-la-samsung-solve-for-tomorrow/

comments

comments