full screen background image

DDE: Culoarea “structurilor de profesioniști”

Doza de educaţie (DDE) – “Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației”. Așa sună titlul unei știri de pe un site care te ține la curent cu mai tot ce se întâmplă în învățământul universitar și preuniversitar.

Puțin malițios titlul, dacă e să observăm că pune din start deliberat semn de egalitate între „detașare” în interesul învățământului și numire într-o funcție de conducere pe baza carnetului de partid.

Una peste alta, e o realitate aceasta cu detașarea în masă, realitate trecută cu subiect și predicat în “Raportul privind starea învățământului preuniversitar 2022”, publicat de Ministerul Educației. 42 de funcţii de inspector şcolar general, 88 de funcţii de inspector şcolar general adjunct, 42 de funcţii de director la casa corpului didactic, toate ocupate prin detașare. Clar nu sună deloc bine și clar te pune bine pe gânduri și te face să vizualizezi cu ochii minții cum și-au împărțit partidele, după bunul plac toate funcțiile maxim de potente din învățământ, la nivelul fiecărui județ.

Explicații ale acestei situații însă dacă le cauți, le găsești. De fapt nici nu trebuie să le cauți prea mult, că sunt sumedenie de săritori care ți le servesc repejor, să n-ai timp să polemizezi prea mult pe subiect.

Prima e cea legată de faptul că potrivit modificărilor aduse Legii Educației, Inspectoratele școlare se vor desființa sau… reorganiza… sau vor fi aceeași Mărie cu altă pălărie… sau nu știu exact ce vor fi, dar clar nu se vor mai numi așa, și clar li se va schimba ceva în organigramă. Cel puțin la nivel de titulaturi. Deci ca să fim nițel echidistanți trebuie să menționăm că actualii directori CCD și inspectori ISJ „neconcurați” decât de colegii de partid, nici să fi vrut să-și dea măsura valorii într-un concurs, n-au avut cum, căci nu le-a organizat nimeni de la minister concursul. De ce nu le-a organizat nimeni concursul? Cum spuneam… pentru că oricum se vor reorganiza, pentru că proritatea a fost concursul pentru posturile de directori din școli, pentru că oricum nu era timp și era risipă de bani. Și pentru că oricum atunci când vine vorba de învățământ, multe se perpetuează pe sistemul „lasă că merge și așa, oricum nu mai durează mult.” Și până la urmă, asta este… Doar nu era ca unii să-și facă bocceluța din proprie inițiativă, pentru că nu li se pare corect să ocupe o funcție fără concurs, chiar dacă de pe poziția asta le organizează altora concursul…

Președintele Johannis dă vina pe un singur partid politic pentru politizarea învățământului, ceea ce îmi pare o mizerie și mai mare, având în vedere că nu văd aceeași culoare fluturând de prin fotoliile de conducere.

O mizerie care mă face să cred că “structurile de profesioniști” menționate de dumnealui ca înlocuind în viitor actualele inspectorate școlare, chiar vor fi aceeași Mărie cu altă pălărie…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

 

comments

comments