full screen background image

Pe repede înapoi: Primul ministru suedez OLOF PALME, asasinat pe stradă (1986)

Ziua de 28 februarie rămâne în istorie printr-o crimă petrecută în anul 1986 și căreia abia recent i s-a descoperit autorul. Primul ministru suedez OLOF PALME era asasinat pe stradă, la Stockholm, pe când se întorcea acasă cu soția, pe jos, de la cinematograf, fără gardă personală. Ei au fost atacați în centrul capitalei de către un bărbat înalt (după cum au spus numeroșii martori ), care l-a împușcat din spate, de la mică distanță. Împușcătura i-a fost fatală, iar soția lui PALME, LISBET, a fost rănită de un al 2 -a glonte, dar a supraviețuit. Anchetele care au urmat au fost extinse la un mare număr de persoane, având în vedere complexitatea activităților victimei.

La 59 ani, PALME era cunoscut drept un premier neobosit și un președintele autoritar al Partidului Social Democrat, care nu ezita să se implice în marile teme pe plan internațional. El nu numai că a criticat Statele Unite pentru războiul din Vietnam și regimul dictatorial al generalului FRANCISCO FRANCO din Spania, dar a oferit sprijin Organizației pentru Eliberarea Palestinei și s-a întâlnit cu liderul comunist cubanez FIDEL CASTRO. Anchetatorii au urmărit numeroase piste, dar fără rezultat.

Abia în 2020 – adică după 34 ani de la asasinat – procurorii suedezi au anunțat finalizarea dosarului. Vinovat a fost găsit un anume STIG ENGSTROM, de meserie agent de asigurări, care lucra într-o clădire în apropierea locului crimei. Varianta oficială este că acesta l-a asasinat pe OLOF PALME din cauza orientării de stânga a premierului. Totuși, asasinul nu a mai putut fi tras la răspundere, deoarece s-a sinucis în anul 2000.

Vă recomandăm să citiți și:

Pe repede înapoi: Clădirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusă într-un incendiu (1933)

comments

comments