full screen background image

Doza de educaţie: Fumuri

Tocmai m-am întors dintr-o țară europeană și am auzit de proiectul de lege adoptat de Senat, care interzice fumatul în locurile publice celor cu vârsta sub 18 ani. Și-am auzit și de calculele și statisticile de tot felul, realizate. Nu avea cum să nu-mi stârnească interesul faptul că 50.000 de copii, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, fumează constant. În medie, câte cinci țigări în fiecare zi, adică într-un an peste 83 de milioane de țigări fumate numai de această categorie de minori.

Așa că eu zic că nu e rea deloc inițiativa, mai ales că nu se referă doar la produsele ce conțin tutun, ci la tot ceea ce se poate fuma, inclusiv dispozitivele electronice.

Ideea nu e rea, ca multe alte idei așternute pe hârtie, dar mă întreb cât succes va avea și în practică… Mă gândesc că deși nu va eradica proastele obiceiuri, tot ar fi ceva dacă ar duce la scăderea numărului de fumuri inhalate de un minor pe zi…

Doar că pentru a produce efecte această inițiativă, ar trebui să fie prezente pe străzi și persoanele abilitate să-i oprească și să-i legitimeze pe minori… Eu una nu am prea văzut pe nimeni care să poarte grija celorlalți, minori sau nu, cu comportament adecvat sau nu, în spațiile publice…

Și tot pentru efecte ar mai trebui să fie respectată o lege deja în vigoare. După cum am putut constata cu toții, interzicerea vânzării de țigări minorilor nu a prea dat roade.

Și pentru că vă spuneam că tocmai m-am întors dintr-o țară europeană, am să vă spun că eu nu am prea văzut minori fumând pe stradă dincolo de granițe… Poate nu am circulat eu prin zonele în care adolescenții se adună în pauze la fumat… Nu am certitudini legate de faptul că în afară obiceiul acesta este mai redus. Dar ceea ce știu sigur e că în alte țări țigările nu se găsesc la vânzare în fiecare chioșc, magazin de cartier, în orice market sau chiar la automate. Ca să-ți întreții viciul, trebuie să cauți magazinele specializate, în care de cele mai multe ori țigările sunt singurele produse la vânzare. Inclin să cred că nu se vând țigări minorilor, nici dacă e fiul vecinului de bloc. Și dacă s-ar întâmpla totuși, cred că polițiștii ar identifica imediat locul de unde și-a achiziționat minorul fumurile, căci magazinele dedicate sunt mult mai puține.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/02/15/doza-de-educatie-reguli-aniversare/

 

comments

comments