full screen background image

USV Iași promovează donarea de celule stem hematopoietice

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) promovează, împreună cu Institutul Regional de Oncologie Iași, înscrierea tinerilor în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (CSH).

În acest sens, prorectoratul social al USV Iași va organiza împreună cu Liga Studenților Agronomi și Veterinari Iași, Asociația Studenților Veterinari și Centrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice o campanie de promovare, informare și, eventual, înscriere în Registrul National al Donatorilor Voluntari CSH. 

Campania are ca scop informarea tinerilor despre ce înseamnă să fii donator de celule stem hematopoietice, de ce este important să se dezvolte o bază națională de date cu potențiali donatori.

Ne vom ajuta de toate posibilitățile de promovare, de care dispune universitatea, pentru ca în urma acestor informări, cei ce au înțeles mesajul acestei campanii să se înscrie în Registrul Național al  Donatorilor Voluntari de CSH. Am răspuns pozitiv invitației înaintate de Centrul Donatorilor Voluntari alături de care dorim să oferim o şansă la viaţă pacienților bolnavi de leucemie/boli hematologice grave care au nevoie de transplant medular”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorectorul cu actvitățile sociale.

Dezvoltând baza de date a donatorilor voluntari de CSH din România creștem șansa pacienților români de a găsi rapid donatorul compatibil pentru a câştiga cursa contracronometru cu viața până la efectuarea transplantului. Totodată, beneficiind de centrele de transplant medular din România (Iași, București, Tg. Mureș, Timișoara) costurile se reduc de trei ori față de costurile unui transplant în străinătate. 

„Pacientul care are nevoie de transplant medular poate fi oricine din jurul nostru.    Înscriindu-ne în registrul donatorilor voluntari de CSH putem demonstra că ne pasă de semenii comunității noastre. Donarea de CSH este o banală donare de sânge. Donatorul nu este supus nici unui risc”, transmite conf. dr. Elena Albu, coordonatorul centrului din cadrul IRO.

Cu prilejul recrutării pentru  înscrierea în Registrul Donatorilor Voluntari  de CSH potenţialul viitor donator beneficiază de un set de analize complete și se pot înscrie doar persoane sănătoase cu vârsta între 18-45 ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Propunere, de la Iași: Program Național Antirabic

Primele intervenții de transplant renal din 2023

Răsvan Popescu a lansat, la Iași, „În torent”

comments

comments