full screen background image

Schelet de 5.000 de ani, descoperit la Drăgușeni

Un schelet uman de la începutul Epocii Bronzului a fost scos la suprafață în situl arheologic Drăgușeni, acolo unde a fost descoperită și vestita “Venus de la Drăgușeni” o piesă unică în lume, realizată acum 6.500 de ani, atribuită culturii neolitice Cucuteni.

O echipă formată din arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu colegi de la Institutul de Arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Muzeul Sileziei din Opava, Republica Cehă, au efectuat săpăturile arheologice.
Această cercetare nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul primarului Eugen Nechita din comuna Drăgușeni, spune arheologul Adela Kovacs.
Începând din anul 2018 arheologii de la Muzeul Județean Botoșani au efectuat cercetări de suprafaţă în zona Drăgușeni şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegii Lavinia Grumeză, Marian Lie și Cristina Cordoș de la Institutul de Arheologie din Iaşi, au fost o identificate urmele a doi tumuli (două monumente funerare de mari dimensiuni) destul de aplatizate din cauza agriculturii.
Locul a fost ales anume din cauza faptului că tumulii se deteriorează în fiecare an tot mai mult. S-a urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, precum şi documentarea urmelor, identificând deocamdată un singur schelet și două gropi de ofrandă.
Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani.
Defunctul a fost acoperit cu ocru roșu, o substanță de culoare roșie, mai ales în zona capului și a picioarelor, acesta fiind un ritual funerar specific comunităților respective. Dedesubtul defunctului fusese așezată o rogojină, care din păcate nu s-a conservat.
Extrem de interesant este faptul că deasupra gropii mormântului se păstrau urme de lemn, aspect mai rar documentat. Mormântul se datează la peste 3000 de ani vechime î. Chr. Scheletul a fost transferat la Institutul de Antropologie Olga Necrasov din Iași, pentru investigații suplimentare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cenaclul de la Ipotești. Invitație la poezie

comments

comments