full screen background image

Vineri se redeschide Punctul Vamal Racovăț

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Racovăț – Diakivti, va fi, de astăzi, operațional, după aproape 13 ani de la declanșarea programului de modernizare. Acesta va funcționa în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași şi va fi deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, fără marfă, cu program de funcționare permanent. Operaționalizarea pentru alte tipuri de vehicule și mărfuri se va face gradual.

PTF Racovăț va funcționa cu o structură de personal formată din 51 de polițiști de frontieră, va avea 21 de angajați, iar la frontieră va exista și un punct de lucru al celor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru verificări și plata taxelor de utilizare a drumurilor naționale, personalul minim fiind de 16 posturi.

PTF Racovăț a fost închis în anul 2010 fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare.

Redeschiderea oficială va avea loc la ora 10, iar la eveniment vor participa secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu și subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu. Totodată, la Racovăț va ajunge conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași precum și adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră chestorul principal de poliție Liviu Bute.

 

Datorită demersurilor făcute de către Consiliul Județean Botoșani, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind preluarea a trei sectoare de drum județean, DJ 291E (Punct vamal Racovăț – DJ 291C), DJ 291C (integral) și DJ 298 (DJ 291C – DN 19), care vor deservi Punctul de trecere a frontierei de la Racovăț, pentru a fi transformate în drumuri naționale și date în administrarea Ministerului Transporturilor.
În următorii doi ani, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina.
Pentru Punctul de trecere de la Racovăț și cele trei sectoare de drum Guvernul a decis prin Memorandum investiții de peste 68 de milioane de lei (14 milioane de euro), bani care vor intra în următorii doi ani în județ.
Punctul Vamal Racovăț are o importanță strategică pentru județul Botoșani, iar în actualul context geopolitic, poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar și economic pentru Ucraina.

comments

comments