full screen background image

Vama Racovăț a fost redeschisă după 13 ani

​Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti, între România și Ucraina, a fost redeschis, vineri,  în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Ucraina.

Deschiderea a avut loc​ ​​în prezenţa șefului Cancelariei prim-ministrului României, Mircea Abrudean, ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale,  Marius Budăi, ministrului în Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei, Oleg Nemcinov și șefului Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii Ucrainei, Mustafi Masi Naiema​.​​​
​​La activitate au participat consulul României la Cernăuți,  Irina Stănculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, ​ Gheorghe Sorescu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor, ​ Irinel Ionel Scrioșteanu, preşedintele Autorităţii Vamale Române, ​ Bogdan Mihei, adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, ​ chestor principal de poliție Liviu Bute, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale de pe teritoriul ambelor state​, între care președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, primari, parlamentari.

Preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici, a subliniat că “Vama Racovăţ a fost adusă la standardele Schengen şi nu va fi o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană”.

Preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici:

Din delegația ucraineană au mai făcut parte Prim Locțiitorul Șefului Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei general-maior Nikiforenko Volodimir Stepanovich și șeful Detașamentului de Grăniceri nr. 31 colonel Romanchuk Mykola.​ ​

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti funcţionează în subordinea ITPF Iași şi este deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, cu program de funcționare permanent.
A​cesta​ beneficiază de două artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.
Noul punct de frontieră se alătură celor 5 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu Ucraina, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi Ucraina.

Oleg Nemcinov, ministru în Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei:
​​

PTF Racovăț (România) – Diakivti (Republica Ucraina) se află situat în localitatea Racovăț, jud. Botoșani şi are corespondent pe teritoriul Republicii Ucrainei localitatea Diakivti.
Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a funcționat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.
În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei prin care s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internațional a trei puncte de mic trafic (Ulma, Vicovu de Sus și Racovăț), operaționalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standarde corespunzătoare și a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.
Administratorul punctului este Direcția Regională Vamală Iași.

Vă recomandăm să citiți și:

Oameni ai străzii salvați de la îngheț

comments

comments