full screen background image

Doza de educaţie: La luptă, deci!

Doza de educaţie (DDE) – Probabil ați aflat deja faptul că, începând cu data de 15 martie, Ziua Mondială a Consumatorului, odată intrați în restaurant, cantină sau fastfood, vom avea șansa să ne exersăm cititul conștient, capacitatea de a lua decizii inteligente și nu în ultimul rând să antrenăm răbdarea chelnerului. Trei în unu!

Toate datorită Ordinului președintelui ANPC, publicat în Monitorul Oficial. ordin prin care unitățile amintite mai sus sunt obligate să treacă în Menu-uri numărul de E-uri, toate ingredientele și cantitatea lor, precum și valorile nutriționale ale fiecărui preparat.

Va fi un efort destul de mare acela de a retipări în format „volum” menu-urile, efort atât financiar cât și de timp alocat informării, pentru că am convingerea că nici cei care muncesc în bucătării nu știu exact ce și cât e din fiecare „E” în fiecare porție. Unde mai pui că chefii vor fi nevoiți practic să-și facă publice rețetele de succes dând în vileag toate ingredientele secrete, dacă nu vor să se aleagă cu vreo amendă… Anticipând deranjul mare, deja patronatele din domeniu au recționat afirmând că ordinul acesta nu va face rău doar afacerilor lor, ci în primul rând consumatorilor, pentru că va duce la creșterea prețului serviciilor de masa.

Am încercat să deslușesc rostul acestui Ordin. Chiar era nevoie de acest tip de informare, când informația se găsește peste tot? Se dorește oare o schimbare miraculoasă a obiceiurilor alimentare ale românilor? Sau e doar o altă ieșire la scenă a unui președinte de agenție care, cu privirea UE în ceafă, se face că îi pasă?

Trebuie să recunosc că atunci când am auzit știrea mi l-am imaginat pe președintele ANPC ca fiind un om foarte minuțios, sobru, interesat sincer de sănătatea noastră, cea de toate zilele, un om care-și duce bătăliile în care crede până la capăt, oricât oprobiu și-ar atrage. Apoi am citit mai multe dintre declarațiile dumnealui și imaginea pe care mi-o proiectasem mintal s-a încețoșat. Ce să fac… sunt sensibilă la cuvinte și cred că adesea ele transmit dicolo de sensuri, chiar mai multe despre cel care le rostește.

De ce e nevoie pe meniuri de aceste informații?… Ne explică domnul Constantinescu în persoană: „Ca să ştii că (…) ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii.” Și tot dumnealui, erijat în războinicul luminii, ne spune că va lupta împortiva tuturor: „Voi duce toate aceste bătălii pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici.” Hâtru și modest dumnealui… Pare-se că vitejia nu a murit pe plaiurile noastre odată cu Țepeș…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments