full screen background image

PRI: Este creat Frontul Salvării Naţionale (1990)

Pe repede înapoi (PRI) – A trecut ceva timp de atunci, dar parcă a fost ieri!

Ne amintim că pe 6 februarie 1990, la Tribunalul București, se înregistra cel de-al 27–lea partid politic apărut după căderea regimului comunist.

Se numea Frontul Salvării Naționale, îl avea președinte pe ION ILIESCU și se dorea a fi emanația – un cuvânt foarte la modă atunci – revoluției din decembrie ‘89.

 

Alegerile din acel an au fost câștigate fără emoții de ILIESCU și oamenii lui, majoritatea comuniști de rangurile 2 și 3.

Privind retrospectiv evenimentele de atunci și bazându-ne pe informațiile de acum, majoritatea alegătorilor era prea dezinformată și prea pornită împotriva altor candidați care – vorba lozincilor vremii – nu au locuit în apartamente tip cutii de chibrituri și nici nu au mâncat salam cu soia.

De fapt, nici nu prea aveau cum, pentru că unii dintre ei înfundaseră închisorile comuniste.

Dar, în 1990, amintirea regimului CEAUȘESCU era încă vie, așa încât Frontul Salvării Naționale nu a avut adversari în lupta electorală.

În plus, opoziția și așa firavă a fost slăbită cu totul prin infiltrarea fostei Securități și prin înființarea a tot felul de partide și partidulețe, peste 80 la număr.

Consecința istorică a fost că ION ILIESCU a ieșit președinte și atunci și în 1992 și în 2000.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments