full screen background image

Blockchain, internetul viitorului

Dacă sunteți preocupați de securitatea și confidențialitatea datelor transmise pe internet, trebuie să știți că jucătorii în IT au început să dezvolte sisteme din ce în ce mai performante în acest sens. 

Un exemplu este reprezentat de compania ieșeană de IT RomSoft, care a contribuit la dezvoltarea sistemului PharmaLedger, folosindu-se de caracteristica de securitate by design a blockchainului. 

 Ana Balan, research business developer, RomSoft:

Pentru noi blockchain-ul este internetul viitorului. O forma in care tu poti sa transferi date, informatii intr-un mod sigur. Daca acuma sharuim date pe internet, ele sunt vulnerabile si transferului. Cand transferi date de la mine la tine, transferul acesta poate fi supus unor atacuri cibernetice. In tehnologia noastra, noi nu mai avem transferul de date, datele raman ale tale, criptate, sub  o anumita cheie, si tu trasferi cheia de citire, cu care dai accesul datelor tale”.

Sistemul a fost conceput pentru un grup de firme din industria farma. 

Ultimul proiect pe care l-am rulat a fost cu parteneri din industria farma, cu cele mai mari nume de companii farmaceutice din lume. Industria asta pharma a fost prima care a identificat avantajele blockchainului pe de o parte si nevoile pe care le aveau ei in piata si importanta datelor”.

Fiecare producator farma a investit in propriul department de cercetare pentru a studia cum poate utiliza tehnologia blockchain ca un serviciu. Doar ca blockchainul nu e un serviciu, ci e un environment, in care e nevoie ca toti actorii din domeniu sa colaboreze. Asa a aparut consortiul, ne mai explică Ana Balan, research business developer, RomSoft:

Este vorba de sharuire. Cand sharuiesti de la tine inseamna ca trebuie sa ajunga si la celalalt. Inseamna ca si el trebuie sa fie in aceeasi retea cu tine, si el trebuie sa adopte blockchainul. Si atunci mutam de la un service la un environment. Trebuie sa creem un ecosistem”.

Următorul pas este crearea asociatiei PharmaLedger care va continua munca inceputa si va aduce pe piata aplicatiile incepute, iar compania RomSoft va continua să își aducă aportul pe partea tehnică. 

Vă recomandăm să citiți și:

21 de ani de la înființarea Romsoft

Start în forță la Iași într-un ambițios proiect de digitalizare a regiunii Nord Est

Domeniul IT va fi mai puțin afectat de criza economică, dar companiile manifestă precauție

comments

comments