full screen background image

PRI: Incendiu la bordul navetei Apollo 1 (1967)

Pe repede înapoi (PRI) – Cercetarea spațiului cosmic nu a însemnat numai succese și realizări, ci a cunoscut și momente tragice.

Unul dintre acestea s-a petrecut pe 27 ianuarie 1967, în timpul pregătirilor pentru lansarea navetei americane Apollo 1.

Cosmonauții VIRGIL GRISSOM, EDWARD WITHE și ROGER CHAFFEE au murit în incendiul izbucnit la bordul navetei, chiar la simularea lansării de pe cosmodrom.

Deși sursa incendiului nu a fost făcută publică, moartea astronauților a fost atribuită unei game largi de greșeli de proiectare a modulului de comandă.
Printre acestea s-au numărat utilizarea unei atmosfere presurizate cu oxigen pur, erori de cablare și conectare, existența unor materiale inflamabile în cabină și o trapă de evacuare care a rămas blocată.

Urmarea acestei tragedii a fost revizuirea totală a aparaturii și a condițiilor de zbor, în sensul adoptării unor măsuri suplimentare de securitate.

Zborurile cu echipaj Apollo au fost suspendate timp de 20 de luni, specialiștii considerând că nu pot asigura condițiile necesare unui transport sigur în spațiul cosmic.

Astăzi, mai multe părți ale modulului de comandă distrus sunt expuse publicului în cadrul unui memorial al Centrului Spațial Kennedy, amintind vizitatorilor o etapă zguduitoare în epopeea cercetării cosmosului.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/01/26/pri-toni-sailer-castiga-3-probe-de-schi-1956/

 

 

comments

comments