full screen background image

PRI: Toni Sailer câştigă 3 probe de schi (1956)

Pe repede înapoi (PRI) – În plină perioadă a sporturilor de iarnă ne reamintim un record care nu a fost doborât nici după mai bine de 6 decenii în competițiile masculine.

Pe 26 ianuarie 1956, schiorul austriac TONI SAILER reușea să dea lovitura la Jocurile Olimpice de Iarnă care se desfășurau în Italia.

El câștiga toate cele 3 probe de schi alpin – slalom, slalom uriaș și coborâre – fără a lăsa impresia că se întrebuințează prea serios.

În vârstă de 21 de ani atunci, SAILER își câștigase renumele pe cele mai dificile pârtii, fiind poreclit “Fulgerul din Kitzbuhel”, după orașul natal.

Cele 3 probe au fost câștigate lejer, la diferențe între 3,5 și 6 secunde de următorii clasați, ceea ce în schi reprezintă diferențe enorme.

Extrem de încântați de aceste victorii categorice, ziariștii acelor vremuri titrau pe primele pagini că “Austriacul rebel” schiază ca un vis și pare o stea de cinema.

Și chiar au avut dreptate!

După recordul obținut în anul 1956, TONI SAILER avea să domine schiul alpin încă 3 ani, după care a abordat cu succes cariera cinematografică.

Cele 25 de filme în care a apărut aveau tot specific montan, majoritatea fiind comedii ușurele, practic el continuând să facă ceea ce știa mai bine și în producțiile comerciale.

Ulterior a devenit om de afaceri, numele lui legându-se atât de producția primelor schiuri din fibră de sticlă, cât și de crearea unei linii de îmbrăcăminte de iarnă.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/01/25/pri-premiera-filmului-mash-1970/

comments

comments