full screen background image

Unirea Principatelor Române, în judeţele din Moldova

O serie de ceremonii militare și religioase organizate în toată ţara marchează marţi, 24 ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române. În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române – Moldova și Țara Românească.

Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la acest moment istoric important, iar în mai multe oraşe mari din ţară au loc evenimente speciale. Reporterii VIVA FM vă prezintă evenimentele care au loc în judeţele Suceava, Botoşani, Neamț şi Iaşi.

Capitala Moldovei, între ceremonii şi proteste

Ca în fiecare an, ieşenii oamenii vor asista la ceremonii impresionante, menite să amintească de Ziua Unirii Principatelor Române din 1859. Printre acestea se numără un ceremonial militar şi religios, care va începe la ora 11.00 în Piaţa Unirii.

În fiecare an, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, în Piaţa Unirii din Iaşi se adună mii de persoane. De data aceasta, ieşenii prezenți vor putea vedea în defilare 250 militari. Totodată, după manifestările din Piaţa Unirii, va fi oficiată o slujbă la mormântul domnitorului ALEXANDRU IOAN CUZA de la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi:

 

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, nu doar autorităţile locale pun la cale evenimente importante. La Iaşi, în Piaţa Unirii, pe lângă manifestările organizate de către municipalitate, sunt programate şi proteste. Este vorba despre asociaţiile civice „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8″ şi Reset.

Organizarea acestui protest a fost generată şi de vizitele care vor au loc la Iaşi. Este vorba despre premierul Nicolae Ciucă dar şi liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Când vine vorba despre motivele pentru care se organizează acest protest, acestea sunt, conform asociaţiilor, destul de multe şi de diverse. Astfel, fie că este vorba despre autostradă sau despre infrastructura sportivă, protestatarii consideră că Iaşul şi Moldova suferă la numeroase capitole.

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au ajuns la Iași.

Au urcat pe scena din Piața Unirii din Iași în huiduieli.

Se cere Autostrada A8 și spitale publice în zona de Nord-Est a României.

Botoșănenii se prind în Hora Unirii la ora 12.00

Manifestările care vor marca 164 de ani de la Unirea Principatelor Române vor fi organizate astăzi în fața Inspectoratului Județean de Poliție, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 57 din municipiul Botoşani, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 12:00.
Salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă a detaşamentului de onoare de către prefectul judeţului Botoşani şi comandantul garnizoanei Botoşani, salutul detașamentului de onoare vor fi urmate de intonarea Imnului Naţional al României de către corul ”Anima Muzicae” de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani și oficierea serviciului  religios.
Va rosti o alocuțiune privind semnificația Zilei Unirii Principatelor Române  col.(rz) dr. Balanovici Sergiu, iar prefectul Sorin Cornilă va da citire mesajului Primului Ministru, Nicolae Ionel Ciucă.
După depunerile de coroane şi jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan – Cuza, va defila detaşamentul  de onoare, după care cei prezenți se vor prinde în “Hora Unirii”.

Manifestările care marchează 164 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost deschise cu Salutul Drapelului de luptă, trecerea în revistă a detaşamentului de onoare de către prefectul judeţului Botoşani şi comandantul garnizoanei Botoşani, salutul detașamentului de onoare vor fi urmate de intonarea Imnului Naţional al României de către corul ”Anima Muzicae” de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani.

La ceremonia de la Botoșani participă și Ministrul Muncii, Marius Budăi.

Depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Al.I.Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani.

După depunerile de coroane şi jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan – Cuza, cei prezenți au salutat defilarea detaşamentului de onoare, după care cei prezenți s-au prins în “Hora Unirii”.

  

 

Hora Unirii și pe Platoul Curții Domnești din Piatra Neamț

Primăria municipiului Piatra-Neamț organizează marti, 24 ianuarie 2023 evenimentul „Hora Unirii”,  începând cu ora 11:00, pe platoul Curţii Domneşti, în faţa Primăriei.

Programul evenimentului este următorul:

11:00 – Deschiderea evenimentului;
11:05 – Intonarea Imnului Naţional ;
11:10 – Cuvântul oficialităţilor;
11:25 – Hora Unirii;
11:40 – Spectacol folcloric realizat de ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte ” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Piatra-Neamț în parteneriat cu Batalionul 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski.”

Manifestări la Suceava, de Ziua Unirii Principatelor Române

Programul manifestărilor organizate la Suceava, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Ora 11.00 – primirea oficialităților locale și județene, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național. După oficierea serviciului religios vor avea loc alocuțiuni pe tema Zilei Unirii Principatelor, urmate de depunere de coroane, buchete și jerbe de flori.

La final, în program este cuprinsă Hora Unirii cu toți cei prezenți.

comments

comments