full screen background image

S-a stins din viață actorul Teodor Corban

Doliu în lumea filmului și teatrului românesc. Marți, 17 ianuarie, s-a stins din viață actorul ieșean Teodor Corban. Este vocea VIVA FM.

S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din «Aferim», unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. «Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit», zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat!“, a scris Oltița Cîntec pe Facebook.

Născut la 28 aprilie 1957, la Iaşi, Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

În 2006, a fost invitat la Festivalul de Film de la Cannes după ce a interpretat rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul „A fost sau n-a fost”, în regia lui Corneliu Porumboiu.

În 2016, la Gala Premiilor Gopo, i-a fost decernat premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul “Aferim!” în regia lui Radu Jude.

comments

comments