full screen background image

S-a stins din viață actorul Teodor Corban

Doliu în lumea filmului și teatrului românesc. Marți, 17 ianuarie, s-a stins din viață actorul ieșean Teodor Corban. Este vocea VIVA FM.

S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din «Aferim», unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. «Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit», zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat!“, a scris Oltița Cîntec pe Facebook.

Născut la 28 aprilie 1957, la Iaşi, Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

În 2006, a fost invitat la Festivalul de Film de la Cannes după ce a interpretat rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul „A fost sau n-a fost”, în regia lui Corneliu Porumboiu.

În 2016, la Gala Premiilor Gopo, i-a fost decernat premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul “Aferim!” în regia lui Radu Jude.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza