full screen background image

Primarul Mihai Chirica scapă de dosarul „Skoda”

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, scapă de dosarul Skoda după o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) privind prescrierea faptelor. Este vorba despre dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda. Luni, 16 ianuarie 2023, Judecătoria Bârlad a dispus încetarea procesului penal.

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurori în ianuarie 2021, pentru infracţiuni comise în anul 2013. Acum, în 2023, decizia a fost luată ca urmare a prescrierii faptelor, conform unei decizii a Curții Constituționale.

De acuzaţii au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, şefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul şef al Serviciului Administrativ, Costică Eugen Chişcă şi fostul director al Direcţiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

De pe vremea când era viceprimar

În anul 2013, potrivit rechizitoriului, Mihai Chirica (la acea vreme viceprimar), primarul în funcţie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costică Eugen Chişcă şi Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedură de achiziţie a patru contracte de leasing operaţional.

Atunci, în calitate de utilizator, municipalitatea ieşeană intra în posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, deşi, la acel moment, era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, (…), în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda“, precizau procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Vă recomandăm să citiți și:

Bugetul Iașului, în consultare publică

Vizite restricționate în unele spitale din Iași

Sute de ieșeni la Slujba de Bobotează

La Iași, a început colectarea brazilor de Crăciun

comments

comments