full screen background image

PRI: Începe operațiunea “Furtună în deșert” (1991)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 16 ianuarie ne dă prilejul întoarcerii în timp în 1991, când se declanșa o importantă ofensivă militară în Golful Persic.

Trupele americane și britanice lansau operațiunea “Furtună în deșert”, prin care vizau eliberarea Kuweitului, stat invadat cu 6 luni înainte de Irak.

Liderul SADDAM HUSSEIN se bucurase de sprijinul americanilor în conflictul dintre Irak și Iran care se încheiase în 1988, dar acum datele problemei se schimbaseră total.

Bogatul emirat Kuweit era de interes strategic pentru Statele Unite, așa încât fostul aliat HUSSEIN s-a transformat în dușman de moarte.

Pentru ca efectul să fie maxim, președintele GEORGE BUSH a ordonat începerea bombardamentelor după ce opinia publică a fost dezinformată constant cu subiecte sensibile, de tipul irakienii au scos nou-născuţi din incubatoarele maternităților şi i-au lăsat să moară pe duşumeaua rece de beton.

Atacurile aeriene în forță au fost urmate de o ofensivă terestră necruțătoare, care a înclinat rapid balanța în favoarea aliaților.

Rezultatul operațiunii “Furtună în deșert” a fost că, după 40 zile, Kuweitul era eliberat, iar Irakul rămânea sub un regim de sancțiuni și de control al Organizației Națiunilor Unite.

Refuzul lui SADDAM HUSSEIN de a coopera cu echipele de control a determinat un nou episod de bombardamente, la sfârșitul anului 1998.

Irakul devenea o țară în ruină, iar HUSSEIN mai avea de trăit 8 ani până când va fi capturat și executat.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/01/12/pri-interzicerea-clonarii-umane-1998/

comments

comments