full screen background image

Sute de ieșeni la Slujba de Bobotează

Vineri, 6 ianuarie 2023, la Iași, sute de persoane au participat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Mitropolitană de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, urmată de sfințirea apei pe esplanada din faţa intrării în lăcaşul de cult.

Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți.

Apa cea Mare, Agheasma cea Binecuvântată, care se oferă poporului în această sfântă zi, se oferă poporului prin rugăciune, prin coborârea Duhului Sfânt, adică puterea lui Dumnezeu în apa cea obișnuită, care prin binecuvântare devine apă binecuvântată, Agheasmă, Sfânta Apă cea Mare. Ea este dată spre gustarea oamenilor, este dată spre a fi Binecuvântare în casele creștinilor de-a lungul întregului an. Apa cea Mare, Agheasma cea binecuvântată este oferită oamenilor pentru a sfinți ogoarele, câmpurile, pomii, apele, dobitoacele, casele noastre, mijloacele de transport, hrana noastră, îmbrăcăminte noastră, adică toate cele din afara noastră, pentru a fi sfințire în cele dintâi și, în cele din urmă, pentru cele din înăuntru ale noastre”, a spus Înaltpreasfinţitul Teofan, în fața credincioșilor.

Coadă și la moaștele Sfintei Parascheva

Au fost două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. A existat şi un rând separat al credincioşilor care au dorit să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Încă de la primele ore ale dimineții, aproximativ 200 de persoane au format acest rând.

Credincioşii care au ieșit din Catedrală de la închinat au avut posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare.

40 de voluntari, coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, au oferit Agheasma Mare credincioșilor.

Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apă, a câte 1.000 de litri fiecare. Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle de câte 0,5 l fiecare.

Apa sfinţită – Agheasma Mare – se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică.

Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”, a mai subliniat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 

Vă recomandăm să citiți și:

Pas important pentru Institutul Inimii de la Iași

Val de infecții respiratorii, la Iași

comments

comments