full screen background image

Baza de date a Spitalului de Recuperare Botoșani a fost spartă de hackeri

Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoşani a fost ținta unui atac informatic de tip ransomware. Acesta s-a produs în noaptea de 29 spre 30 decembrie 2022 și se pare că poarta de intrare în sistemul informatic a fost o conexiune de la distanţă folosită de una dintre cele două firme de mentenanţă cu care unitatea are contract.

Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au intrat în sistem şi au criptat baza de date din luna decembrie. Ulterior au lăsat un mesaj, în limba engleză, în care cer o răscumpărare pentru decriptarea datelor de pe servere, de trei bitcoin, echivalentul sumei de 50.000 de euro.

Au fost anunțate atât Direcţia Naţională de Securitate Cibernetică cât şi DIICOT , care au început o anchetă în acest caz.

Conducerea unităţii sanitare susține că activitatea unității nu a fost grav afectată, deoarece în ultimele 3 săptămâni s-au desfășurat lucrări de igienizare și adresabilitatea a fost aproape de zero. Medicul Cătălin Dăscălescu, managerul Spitalului de Recuperare, a declarat că s-a început recuperarea datelor consemnate în fișe și registre.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Alina Mustiață, spune că au solicitat sprijinul CNAS.

Atacul este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS.

Vă recomandăm să citiți și:

Milioane de euro investiți de Consiliul Județean pentru modernizarea Nova Apaserv

comments

comments