full screen background image

Alexia și-a mişcat degetele, după replantarea braţelor

Alexia şi-a mişcat degetele mâinii drepte şi evoluţia sa, după replantarea braţelor, este neaşteptat de bună, spun medicii. Adolescenta de 15 ani care a ajuns vineri noaptea, 16 decembrie, în stare deosebit de gravă la Iaşi după accidentul de la Pașcani, are şanse la o viaţă normală. Specialiştii spun că 85 % din funcţionalitatea celor două braţe amputate a fost restabilită.

„Am rugat-o să-mi arate ce poate face cu mâna și deja fetița mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!”, subliniază Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Copii.

Medicul a explicat că replantarea unor segmente mari amputate de membre în cazul acesta două membre superioare este posibilă doar în condițiile în care se efectuează în mod continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul intervenției chirurgicale în sala de operație. Fără aceste manevre de Terapie Intensivă suportivă nu poate fi realizată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune.

Zece medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au stat în sala de operație 20 de ore, pentru a-i salva viața Alexiei.

„Aș vrea să îi imbrațișez pe fiecare în parte, toți care au fost acolo. N-am cuvinte. Sunt îngerii tuturor, a tuturor copiilor noștri, pentru că asemenea oameni ne fac pe noi să trăim. Doamnei doctor se merită să i se facă o statuie”, spune Florin Tudose, tatăl Alexiei.

Fata va avea nevoie și de alte intervenții chirurgicale, adaugă specialiștii. „Continuăm intervențiile de reconstrucție. Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție, pentru a nu prelungi mai mult o intervenție care și așa a fost destul de laborioasă”, subliniază Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Copii.

Este, de asemenea, nevoie de sânge, dar și de plasmă. Până acum, au fost folosite 36 de unități de plasmă, pentru ca funcțiile vitale să fie menținute în parametri normali.

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

 

comments

comments