full screen background image

Mihai Țurcanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

​Fostul director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Mihai Țurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu.
​​Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani încă de la începutul acestei săptămâni. ​În boxa acuzaților au mai fost trimiși Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și omul de afaceri Bogdan Hapău, patronul societății M Design SRL Botoșani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

“În perioada octombrie – decembrie 2021 – prima parte a anului 2022, inculpatul Țurcanu Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.
În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți. Inculpata Roșu Mădălina-Raluca a fost cea care l-a „consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, etc. în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.
În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 lei.”

​Sesizarea instanței de judecată a venit la numai câteva zile după ce fratele lui Mihai Țurcanu, fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Și acesta este subiectul unei anchete a procurorilor DNA.

Fostul europarlamentar a fost ridicat în luna mai

Fostul europarlamentar și director al DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu a fost ridicat în primăvara acestui an de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni.
În sarcina acestuia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

În perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2,9 milioane de lei.
În cursul lunii decembrie 2020, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Vă recomandăm să citiți și:

Închisoare cu executare pentru fostul președinte al CJ, Florin Țurcanu

comments

comments