full screen background image

Cum va arăta un prospect de medicament în viitor

Suntem la finalul anului 2022 și din ce în ce mai mulți producători de medicamente ajung la concluzia că cearșaful de informații tipărite pe care pacienții îl primesc în cutia produsului și-a atins limitele.

Nu este vorba că prospectele tipărite vor dispărea, ci că vor deveni un accesoriu complementar într-un sistem digitalizat, cu beneficii mult îmbunătățite, folosind tehnologia blockchain.

Atât prospectele medicamentelor cât și ambalajul vor îngloba elemente de securitate foarte avansate, similare, sau chiar mai sofisticate decât cele folosite în cazul bancnotelor de exemplu. Pe lângă elemente complexe de verificare a autenticității, ele vor include coduri QR care pot fi citite cu o aplicație de smart phone pentru a verifica proveniența și siguranța produsului.

Beneficii pe steroizi

Aceste matrici 2D, asociate cu tehnologia blockchain – deschid ușa către beneficii de neimaginat în urmă cu câțiva ani. Cum ar fi să poți verifica cu telefonul dacă medicamentul pe care îl cumperi nu este, de exemplu, contrafăcut (anti-counterfeit check). Poate în România acest beneficiu nu pare essential, dar în multe țări din Africa, unde ajung miliarde de medicamente contrafăcute în fiecare an, fii sigur că poate salva vieți. 

Apoi, ai putea afla daca nu cumva acel produs face parte dintr-o tranșă care a fost rechemată la producător, din diverse motive de siguranță, cum ar fi contaminarea cu anumite substanțe toxice (batch recall check). 

Nu în ultimul rând, ai avea acces la ultima versiune a prospectului, unde poți vedea de exemplu dacă nu au fost raportate efecte adverse noi față de cele aflate deja pe prospectul tipărit (adverse event reporting).

Dar cum poate să facă o simplă aplicație toate aceste lucruri?

Aceste beneficii care par improbabile, sunt posibile cu ajutorul tehnologiei blockchain. În termeni simpli, blockchain este o tehnologie care folosește o rețea distribuită de tip peer to peer pentru a înregistra tranzacții într-un mod sigur, transparent și permanent. Să le luăm pe rând:

Permanența: O rețea blockchain este de fapt un registru de date puse în ordine cronologică. O dată înscrise în sistem, datele nu mai pot fi modificate sau șterse. De exemplu, o dată înregistrat un batch de medicamente în acest registru blockchain, datele sale de identificare nu mai pot fi modificate, deturnate, duplicate etc. 

Siguranța: Faptul că blockchain este un sistem distribuit, în care fiecare actor deține o imagine în timp real a tuturor datelor din rețea, oferă un element de siguranță. Dacă un nod din rețea devine gripat, celelalte noduri asigură buna funcționare a rețelei.

Transparența: Toate tranzacțiile înregistrate în blockchain pot fi verificate oricând, de oricine. Nu trebuie să mă rog de un administrator de rețea să îmi dea acces la baza de date. Dacă un producător are o problemă cu un anumit lot de produse, nu are cum să ascundă acest lucru față de ceilalți actori implicați. Blockchainul asigură vizibilitate și trasabilitate, iar acest lucru accelerează deciziile de corectare și prevenire a riscurilor.

De ce nu e suficientă o bază de date clasică?

Una din cele mai mari provocări cu care se confruntă producătorii de medicamente este încrederea pacientului în sistem. Pandemia Covid-19 a revelat foarte bine acest lucru, acționând ca o hârtie de turnesol.

De aceea, cele mai mari companii farma și-au propus să lucreze împreună pentru a lua cele mai bune decizii, și nimeni să nu poată acționa în detrimentul celuilalt, fie că este vorba de producător, autoritate publică sau pacient. Practic, este nevoie de un layer de încredere care să susțină noua arhitectură a ecosistemului farma. Tehnologia blockchain este până acum cel mai bun candidat pentru a transpune tehnic acest layer de încredere. 

Noul ecosistem poartă numele de PharmaLedger, din el fac parte 12 dintre cei mai cunoscuți producători de medicamente, precum Pfizer, Astra Zeneca, Bayer, sau JSK dar și 17 entități publice și private: universități, spitale, institute de cercetare, asociații de reglementare, companii care oferă soluții tehnice și asociații ale pacienților. În acest front comun, RomSoft este, alături de Novartis, coordonator tehnic al blockchainului PharmaLedger.

Articol oferit de RomSoft

Vă recomandăm să citiți și:

Domeniul IT va fi mai puțin afectat de criza economică, dar companiile manifestă precauție

Start în forță la Iași într-un ambițios proiect de digitalizare a regiunii Nord Est

comments

comments