full screen background image

Închisoare cu executare pentru fostul președinte al CJ, Florin Țurcanu

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare.

Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat astăzi, după 6 ani de procese la Tribunalul Botoșani și Curtea de Apel Suceava, dar și 7 amânări de pronunțare a sentinței, timp în care a fost în arest preventiv și în arest la domiciliu.

Decizia instanței poate fi consultată AICI!

Fost preşedinte al CJ Botoșani, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Pedeapsa va fi executată pentru acuzația de spălare de bani.

În cazul traficului de influență, instanța a constatat că fapta s-a prescris.„Dispune confiscarea specială de la inculpatul Ţurcanu Florin a sumei de 186.873,12 lei (în loc de 260.306,16 lei (…) instituie măsura sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ţurcanu Florin până la limita sumei de 186.873,12 lei”, se arată în decizia Curții de Apel Suceava.

Condamnat și pentru fals și uz de fals

În decembrie 2014, Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals, după ce, în 2009, în calitate de președinte al organizației județene PNL, a semnat în fals o serie de hotărâri prin care mai mulţi membri au fost excluşi din partid, pentru ca persoanele agreate să ajungă să ocupe fotoliile de consilieri. El a ajuns în fața instanței în urma unui denunț. Atunci, din cauza condamnării, Florin Ţurcanu a pierdut funcţia de preşedinte al CJ.

Vă recomandăm să citiți și:

Centre de permanență și vaccin la dispoziția botoșănenilor

comments

comments