full screen background image

DDE: Decembrie cu oboseli personalizate

Doza de educaţie (DDE) – Ultima lună din an. Cu luminițe pe străzi aproape la fel de multe ca anul trecut când nu gândea nimeni la criza energetică, cu o iarnă ce în loc de zăpadă aduce multă mizerie pe străzi (mai ales pe cele ce nu au fost de mult timp reabilitate, ca să nu vorbim de cele ce n-au văzut asfatul niciodată), cu programul aglomerat la serviciu și școală de recuperarea punților de început de lună. E o perspectivă din care ar putea fi privită luna decembrie.

Bine… mai e și aceea în care decembrie e luna cadourilor, a bucuriei împărtășite în jurul bradului, a sunetului de colinde și mirosului de scorțișoară. Dar perspectiva asta, să recunoaștem, se întrezărește pentru foarte mulți abia după 20 decembrie.

Deocamdată suntem în prima parte a lunii, și în ciuda vacanței… mini, de început, mulți se simt obosiți. Nu doar adulți, ci și copii. Mai ales cei care sunt în ani terminali și care atunci când se anunță zile libere de ore de curs, știu că se anunță și zile pline de ore de pregătire făcută în particular.

Nu vorbesc de oboseala aceea ocazională de care se poate plânge orice elev, indiferent de vârstă. Ci de aceea manifestată în mod constant și care ar trebui să fie un motiv de alarmă. Unii poate se întreabă de ce atâta oboseală, chiar și pe capul unui adolescent, din moment ce nu are alte griji decât să învețe. Alții, nițel mai înțelepți, realizează că nimeni nu este scutit de oboseală, iar în cazul copiilor ceea ce cauzează surmenajul e în primul rând programul dezorganizat. În care încearcă să le împace pe toți și pe toate. Și pe prietenii cu care își dorește să iasă la plimbare, și pe părintele care îl vrea mai mult acasă, și pe profesorii care îl vor mai mult cu nasul prin cărți.

Și chiar dacă elevul familiei pare suficient de mare să se descurce cu oboseala, părintele știe că încă are nevoie de ajutor în organizarea programului. Și că trebuie să fie atent mai ales la timpul alocat de elev somnului, lăsând deoparte telefonul și rețelele de socializare. La grija pentru somn trebuie adăugată și grija pentru o alimentație sănătoasă și o igienă corespunzătoare, toate contribuind la starea de bine a celui mai tânăr membru al familiei, pe care ți-l dorești veșnic proaspăt și dispus să învețe.

E decembrie. O lună plină pentru toți. Cu griji împărțite, cu oboseli personalizate și cu dorință la unison de a ne fi bine. Iar odihna face parte din binele tuturor. Deci nițică atenție la ea, nu strică!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments