full screen background image

Pe repede înapoi – Moare Regele Mihai (2017)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi dăm timpul înapoi până pe 5 decembrie 2017, dată la care înceta din viață, la vârsta de 96 ani, regele MIHAI.

Ultimul suveran al României se stingea la locuința sa din Elveția, răpus de leucemie, dar lăsa în urmă o istorie memorabilă.

Fiu al regelui Carol al II-lea și al prințesei ELENA a Greciei, MIHAI a văzut lumina zilei la Sinaia și a devenit pentru prima dată rege al României la vârsta de numai 6 ani, după moartea regelui FERDINAND I, așa încât atribuțiile lui au fost preluate de o regență.

A urmat la tron tatăl său, care, prin acțiunile sale controversate, a contribuit direct la desființarea partidelor politice și instaurarea dictaturii regale, fiind, totodată, martorul gravelor pierderi teritoriale din 1940.

MIHAI revine a doua oară pe tron, de această dată efectiv, fiind unul dintre artizanii ieșirii României din alianța cu Germania nazistă și alăturarea de armatele aliate, în 1944.

Totuși, soarta lui a fost decisă la Moscova, acolo unde se stabilise sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Conducerea comunistă a României exercită presiuni uriașe, forțându-l să abdice și să plece în exil.

Se căsătorește cu principesa ANA, stabilindu-se în Elveția, acolo unde practică mai multe meserii, printre care și la o cunoscută companie aeriană.

În tot acest timp păstrează legături apropiate cu casele regale europene.

Căderea comunismului părea că îl va readuce definitiv în țara natală, dar tracasările noii puteri îl determină să formuleze critici directe la adresa neo-comuniștilor.

În fine, revine în România în 1997, la vârsta de 76 de ani, după care se reîntoarce în Elveția, acolo unde trece în eternitate pe 5 decembrie 2017.

Trupul neînsuflețit a fost adus în România, iar funeraliile au creat o emoție generală.

Cortegiul funerar cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai, in Bucuresti, Romania, miercuri, 13 decembrie 2017. Inquam Photos / Bogdan Buda

Regele MIHAI a fost înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, lângă soția sa, regina ANA.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments