full screen background image

Uniunea Geodezilor din România a lansat filiala din Republica Moldova

Joi, 1 decembrie 2022, Uniunea Geodezilor din România (UGR) a pus bazele filialei din Republica Moldova. Evenimentul de lansare s-a desfășurat în Chișinău, mai exact la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), și a atras specialiști din domeniu, reprezentanți ai administrației publice, studenți, mass-media etc.

Lansarea unei filiale a Uniunii Geodezilor din România la Chișinău reprezintă, în primul rând, o deschidere față de specialiștii crescuți pe băncile acestei universități. Am participat la multe evenimente științifice împreună și ne-am dat seama că ar fi o idee foarte bună de a uni ideile profesionale. Astfel, vom avea o relație directă în ceea ce privește profesia ce reunește toate specializările din geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cartografie și cadastru. Totodată, organizația noastră este membră a Consiliului Geodezilor din Europa și a Federației Internaționale a Geodezilor. Prin această inițiativă vom putea dezvolta o legătură a inginerilor geodezi din Republica Moldova cu geodezii din lumea întreagă. Mă bucur că am reușit să realizăm unirea geodezilor de pe ambele maluri ale Prutului chiar de Ziua Națională a României”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR, care a prezentat statutul UGR și a distribuit adeziunile de aderare. Acesta a adăugat că decizia de a lansa o filială la Chișinău a fost adoptată de membrii Consiliului Național al UGR în cadrul celei de-a treia ediții a „Săptămânii Geodeziei Românești” (Iași, 15-19 noiembrie 2022).

În deschiderea manifestării au mai luat cuvântul Ștefan Crigan, directorul general interimar al Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, Angela Matcov, directorul Departamentului Cadastru din cadrul Agenției de Servicii Publice a Republicii Moldova, respectiv trei dintre vicepreședinții UGR: prof. univ. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir, ing. Cosmin Dragomir și ing. Mihnea Mitrache.Până la organizarea alegerilor pentru stabilirea conducerii, noua filială a UGR va fi coordonată de către conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco, decanul Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru din cadrul UTM.

Tind să cred că este un moment istoric pentru că am reușit să punem la aceeași masă comunitatea academică, formată din profesori și studenți, și comunitatea profesională, iar fiecare dintre noi vorbește aceeași limbă, româna, și în același limbaj de specialitate. De altfel, România a fost mereu alături de noi. Specialitățile Geodezie, Topografie și Cartografie, respectiv Cadastru și Organizarea Teritoriului, au fost lansate la mijlocul anilor ’90 cu sprijinul Universității Tehnice de Construcții București și al Universității Tehnice <<Gheorghe Asachi>> din Iași. Cu toate că am avut o colaborare strânsă, mai avem multe de învățat de la profesorii din România și, din păcate, încă nu am putea desfășura procesul educațional complet doar cu personalul didactic din Moldova. De aceea tot ce vom construi de acum înainte va fi important atât pentru dezvoltarea sistemului educațional și academic din Chișinău, cât și pentru relațiile dintre cele două state”, a afirmat conf. univ. dr. ing. Livia Nistor-Lopatenco.

Vă recomandăm să citiți și:

Săptămâna Geodeziei Românești a ajuns la final

Iașul, Capitala Geodeziei din România

comments

comments