full screen background image

Ziua Națională a României, în județele din Moldova

Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În toată țara vor avea loc evenimente pentru a marca această zi importantă. Reporterii VIVA FM vă prezintă programul evenimentelor care vor avea loc în județele Iași, Suceava și Botoșani.

1 Decembrie la Iași

Ziua Naţională a României va fi marcată la Iaşi printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată în faţa Palatului Culturii, de la ora 11.00. Peste 250 de militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe bulevardul Anastasie Panu. În funcţie de condiţiile meteorologice, parada va fi completată de un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, de Ziua Naţională, de la ora 18.30, va fi organizată şi retragerea cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.

UPDATE

Câteva mii de ieşeni au participat la manifestările oficiale organizate în centrul oraşului cu prilejul Zilei Naţionale. Ca în fiecare an, momentul cel mai apreciat a fost defilarea celor peste 400 de militari şi angajaţi ai Ministerului de Interne.

N-aş vrea să vorbim despre prezent şi traumele lui, le trăim în fiecare zi. Le ştim, le cunoaştem. Ne plângem în fiecare zi despre asta. Haideţi să vorbim despre viitorul acestei naţiuni, despre ce dorim să lăsăm moştenire copiilor noştri. Cred într-o Românie mândră şi prosperă, unită, în care toţi românii să se regăsească sub acelaşi drapel. Cred într-o Românie europeană strâns legată într-o alianţă militară puternică şi cu o viziune occidentală. Cred că Iaşiul are mult de spus pentru această ţară, că îşi poate găsi un rol de unire între toţi românii, că poate lega spiritul şi demnitatea acestui popor, indiferent de clasa politică“, a declarat primarul Mihai Chirica în discursul său din Piața Palatului Culturii din Iași.

Ieșenii prezenți în inima orașului au putut  vedea TAB-uri ale armatei, autospeciale de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ATV-uri şi autoturisme de intervenţie de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, autospeciale ale Poliţiei Iaşi şi ale Poliţiei de Frontieră, autovehicule ale SRI, Ambulanţei şi Poliţiei Locale.

La finalul manifestărilor, Primăria Iași a oferit peste 5.000 de porţii cu fasole şi cârnaşi, dar şi vin şi suc.

 

 

1 Decembrie la Botoșani

Instituția Prefectului – Județul Botoșani îi invită pe botoșăneni la activitățile dedicate sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, în municipiul Botoșani.
În Piața 1 Decembrie din municipiul Botoșani activitățile vor începe la ora 10.00 cu salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă, de către prefectul județului Botoșani și comandantul garnizoanei, a Detașamentului de Onoare.

În continuare, după intonarea Imnului Național al României de către Grupul Vocal Răzeșii, coordonat de preotul garnizoanei Botoșani și oficierea serviciului religios, vor fi rostite alocuțiuni referitoare la sărbătorirea Zilei Naționale a României și vor fi depuse coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

Ceremonialul militar se va încheia, în jurul orelor 11.00, cu defilarea Detașamentului de Onoare, compus din plutoane aparținând Unității Militare 01251 Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani și Penitenciarului Botoșani.

Totodată, manifestări dedicate Zilei Naționale a României vor fi organizate și în orașul Ștefănești, la Monumentul Eroilor, unde activitățile vor debuta la ora 13.00 și se vor încheia o oră mai târziu cu defilarea Detașamentului de Onoare.

1 Decembrie la Suceava

Ziua Națională a fost marcată, în municipiul Suceava, printr-o ceremonie desfășurată, în prezența a numeroase persoane, în Piața Drapelelor.

Autoritățile locale și județene au primit onorul din partea detașamentelor de onoare ale Ministerelor Apărării și de Interne.

După o slujbă religioasă au luat cuvântul oficialitățile.

Prefectul ALEXANDRU MOLDOVAN:

 

 

Președintele Consiliului Județean Suceava, GHEORGHE FLUTUR:

 

 

Primarul ION LUNGU:

 

 

Ceremonia de Ziua Națională din centrul municipiului Suceava s-a încheiat cu defilarea cadrelor din detașamentele de onoare.

Pe esplanada Casei de Cultură s-a desfășurat apoi un program artistic susținut de artiști ai Centrului Cultural Bucovina și invitați.

Vă recomandăm să citiți și:

Ziua Națională sărbătorită și în municipiul Dorohoi

Fasole, cârnați și vin, de Ziua Națională

comments

comments