full screen background image

PRI: Cehoslovacia – Negocieri după proteste (1989)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 28 noiembrie ne poartă înapoi până în 1989, an care a marcat o schimbare uriașă în raporturile de putere la nivel mondial, prin căderea regimurilor comuniste.

În Cehoslovacia, stat care ulterior s-a divizat în două, începeau negocierile între Forumul Civic și conducerea oficială de partid.

Cu doar 10 zile înainte, în capitala Praga debutau ample mișcări de protest la adresa Guvernului comunist, încurajate tacit de politica de deschidere pusă în practică de președintele sovietic MIHAIL GORBACIOV.

 

Forțele de ordine au intervenit violent, operând arestări, dar acest lucru a contribuit la radicalizarea maselor.

La acel moment al evenimentelor a fost propagată o știre falsă, care a avut un mare impact în rândul populației, referitoare la moartea unui student, ucis cu bestialitate de Poliție.

Vestea a fost difuzată repetat de presa din Europa de Vest, chiar dacă autoritățile comuniste au adus la televiziune presupusa victimă, pentru a demonstra că trăiește.

Dar protestele luaseră amploare – muncitorii din marile orașe erau deja în grevă generală, așa încât comuniștii nu au avut altă variantă decât inițierea unor negocieri cu Forumul Civic, o organizație de opoziție condusă de dramaturgul VACLAV HAVEL.

 

Urmarea acestor acțiuni a fost alegerea unui comunist moderat, GUSTAV HUSAK, în funcția de președinte, care a rezistat doar o săptămână, locul lui fiind luat de HAVEL.

Privind retrospectiv la Cehoslovacia sfârșitului de an 1989, o imagine de simbol a căpătat, așa cum era de așteptat, îndepărtarea gardului de sârmă ghimpată de la frontierele cu Austria și Germania.

Și pentru că trebuiau să poarte un nume, toate aceste schimbări pe cale pașnică au fost numite de istorici “Revoluția de catifea“, evident în antiteză cu derularea evenimentelor sângeroase din România.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments