full screen background image

PRI: Ceauşescu, reales în fruntea PCR (1989)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne întoarcem în timp în agitatul an 1989, pentru a rememora un eveniment care a determinat o lovitură de stat îmbinată cu o revoluție.

Pe 24 noiembrie, la Congresul al XIV–lea al Partidului Comunist Român, NICOLAE CEAUȘESCU era reales în funcția de secretar general.

Și nu oricum, ci în unanimitate de voturi, așa cum se întâmpla, în general, la fiecare ședință de partid.

În pofida schimbărilor radicale din Europa de Est, care veneau ca un tăvălug peste România, nimeni dintre cei 4.000 de delegați prezenți în Sala Palatului nu avea curajul să formuleze nici măcar o critică la adresa regimului.

În condițiile cultului total al personalității și al controlului cvasi–general al Securității în societate, realegerea lui CEAUȘESCU a fost o simplă formalitate.

Dar congresul nu a fost lipsit de elemente inedite: președintele a citit timp de 6 ore raportul politic în care erau prezentate realizările din cincinalul încheiat şi planul pe următorii 5 ani, iar aplauzele și ovațiile asistenței au totalizat 1 oră și 40 de minute.

La capitolul politică externă, liderul comunist a cerut, în premieră, anularea Pactului Ribbentrop – Molotov prin care URSS a anexat Basarabia şi nordul Bucovinei.

”Nimic nu este veșnic, nimic nu poate să oprească lumea la nivelul actual de dezvoltare” spunea CEAUȘESCU în discursul său.

Iar ironia istoriei i-a dat dreptate mai devreme decât s-ar fi așteptat!

Într-adevăr, nimic nu este veșnic!

Pe 24 noiembrie 1989 el era reales secretar general şi ovaţionat la scena deschisă de delegații veniți din toață țara.

Iar peste mai puțin de o lună era dărâmat de la conducere și executat!

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/11/23/pri-vizita-lui-george-w-bush-in-romania-2002/

comments

comments