full screen background image

PRI: Demostraţie reprimată violent la Praga (1989)

Pe repede înapoi (PRI) – Anul revoluționar 1989 a avut un eveniment definitoriu într-o zi de 17 noiembrie.

În capitala Cehoslovaciei de atunci, Praga, era organizată de către studenți, la fel ca în fiecare an, o demonstrație de comemorare a eroilor din al doilea război mondial, care, însă, a luat o altă turnură.

Contextul politic neclar și faptul că la acțiune participau aproximativ 15.000 de persoane au determinat guvernul comunist să reacționeze violent.

Demonstrația venea pe fondul relaxării politicii Uniunii Sovietice, care nu mai pretindea supremație în cadrul blocului comunist.

Rând pe rând, conducerile țărilor din estul Europei cădeau ca piesele de domino, atât sub presiunea populației, cât și ajutate din străinătate.

Revenind la demonstrația de la Praga, la ordinul Guvernului comunist, forțele de ordine au acționat violent, rănind 170 de participanți.

Atunci s-a produs una dintre cele mai mari diversiuni din istoria recentă, care a contribuit la radicalizarea protestelor.

Zvonul că un student, pe nume MARTIN SMID, a murit în urma reprimării a stârnit o reacție furioasă din partea praghezilor, care au intensificat protestele.

În realitate, studentul respectiv trăia liniștit și a fost chiar adus de oficialităţi la postul public de televiziune, pentru a dezminţi informaţia.

Dar deja era prea târziu, dezinformarea își atinsese scopul!

În zilele următoare era creat Forumul Civic, condus de dramaturgul VACLAV HAVEL, iar în interiorul Partidului Comunist Cehoslovac se intensificau luptele pentru putere.

Aveau să urmeze o grevă generală și prăbușirea regimului comunist.

Dar protestul din 17 noiembrie 1989 a fost, în fapt, scânteia care a produs explozia ce a măturat conducerea Cehoslovaciei.

Astăzi știm că întregul proces de schimbare din Europa de Est a fost mult mai complex, a necesitat timp și a fost posibil datorită unui cumul de factori favorabili la nivel mondial.

Iar în ceea ce-l privește pe MARTIN SMID, studentul mort fictiv, cercetările ulterioare au arătat că zvonul a fost propagat de administratorul unui cămin studențesc, posibil colaborator al Serviciului Secret Cehoslovac.

Dar atunci, în 1989, impresia generală era una de victorie spontană…

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/11/16/pri-primul-film-din-seria-harry-potter-2001/

comments

comments