full screen background image

Deschiderea „Săptămânii Geodeziei Româneşti”

Miercuri, 16 noiembrie, a avut loc deschiderea oficială a celui mai important eveniment al comunității geodezice: „Săptămâna Geodeziei Româneşti”.

Organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), manifestarea a ajuns la a treia ediție și reunește peste 200 de profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate, atât din România, cât și din străinătate. Ca în fiecare an, punctul de atracție îl reprezintă Simpozionul Internațional GEOMAT, tema principală a dezbaterilor fiind „Managementul datelor geospațiale pentru mediul construit”.

De fiecare dată când vorbim despre geodezie și ingineri geodezi îmi vine în minte o vorbă veche: <<Unde-i greu, hop și eu!>>. Această expresie se potrivește foarte bine meseriei noastre. Inginerii geodezi se aliniază la foarte multe lucrări, inclusiv la proiectele de infrastructură și la proiectul național de cadastrare. Sunt proiecte care nu se pot realiza fără inginerii geodezi. Prin acest eveniment dorim să ne promovăm și să ne repromovăm profesia și, totodată, să o punem pe clasă mai înaltă de respect. Mă bucur că ediția din acest an a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de participanți”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR.

Deschiderea expoziției

Prima zi a evenimentului a mai inclus deschiderea expoziției „Tehnologii de măsurare și procesare a datelor geospațiale” și două mese rotunde, una privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, iar cea de-a doua privind soluțiile propuse de sectorul privat pentru îmbunătățirea infrastructurii de date spațiale. În paralel, s-a desfășurat Concursul „Mapaton”, în care studenții din domeniul ingineriei geodezice s-au întrecut în realizarea de planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan. „Felicit colegii de la Uniunea Geodezilor și de la Universitatea Tehnică <<Gheorghe Asachi>> pentru că reușesc să permanentizeze acest eveniment, pe care Iașul îl merită din plin. Reușim să punem la aceeași masă reprezentanți ai autorităților, din mediul privat și mediul universitar, precum și specialiștii din mai multe domenii, accentul fiind pus pe ingineria geodezică. Pregătirea și derularea proiectelor de investiții în infrastructura mare nu se poate face fără specialistul geodez. Încă de la faza de proiectare, el este primul în zona de studiu și pregătește toată baza de date care este necesară. După obținerea avizelor și a autorizației de construire, urmează construirea propriu-zisă, la care aportul inginerului geodez este esențial pentru trasare și urmărirea lucrărilor de șantier”, a afirmat Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi fost președinte al UGR.

Au mai luat cuvântul primarul Mihai Chirica, prefectul Petru-Bogdan Cojocaru, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector TUIASI, conf. dr. ing. Nicolae Marcoie, decanul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului din cadrul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Badea, decanul Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, Ioan-Cristian Buzaș, director al Direcţiei de Cadastru şi Geodezie din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Traian Claudy Irimia, reprezentant al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, reprezentanți ai Consiliului Județean Iași, ai Federaţiei Internaţionale a Geodezilor și ai Consiliului European al Geodezilor.

„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT se desfășoară în perioada 15-19 noiembrie 2022, la Congress Hall – Palas Iași, și sunt evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI, ocazie cu care se marchează împlinirea a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Vă recomandăm să citiți și:

Iașul, Capitala Geodeziei din România

Au debutat Zilele Universității Tehnice din Iași

comments

comments