full screen background image

PRI: Summitul ibero–american din Chile (2007)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne întoarcem mai puțin în timp decât de obicei, pentru a scoate în evidență un incident la nivel înalt petrecut într-o zi de 10 noiembrie.

În anul 2007, în Chile se desfășura summitul ibero–american la care erau invitați regele Spaniei, JUAN CARLOS și președintele Venezuelei, HUGO CHAVEZ.
La un moment dat, a luat cuvântul premierul spaniol JOSE ZAPATERO, dar acesta a fost întrerupt în repetate rânduri de către președintele Venezuelei, nemulțumit de criticile voalate la adresa regimului său.

Exasperat că premierul nu este lăsat să-și ducă ideile la capăt, regele Spaniei s-a ridicat în picioare și l-a întrebat agresiv pe CHAVEZ: “De ce nu taci?”.

Cel chestionat a avut un moment de perplexitate, după care s-a domolit, iar ZAPATERO a reușit să-și încheie discursul.

Dar CHAVEZ a răbufnit ulterior, spunând că domnia regelui JUAN CARLOS nu este legitimă și că va avea grijă să ia măsuri împotriva companiilor spaniole din Venezuela.

Ziariștii prezenți la conferință au relatat că incidentul a marcat, de fapt, relațiile complicate dintre Spania și fostele sale colonii.

Lăsând la o parte interesele politice și geostrategice, replica “De ce nu taci?” a atras atenția internațională și a rămas celebră pentru determinarea cu care a fost enunțată.

Ca element inedit, a devenit ton de apel, a fost inscripționată pe tricouri și a generat numeroase articole media, glume, melodii și videoclipuri.

Ba chiar unii au mers cu imaginația într-atât, încât i-au sugerat regelui Spaniei să obțină drepturi de autor asupra propoziției, câștigând astfel bani buni.

Lucru care, evident, nu s-a întâmplat…

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments