full screen background image

PRI: Led Zeppelin – “Stairway to Heaven” (1971)

Pe repede înapoi (PRI) – Fără a folosi cuvinte mari, putem spune că 8 noiembrie este ziua care a consolidat un curent muzical inovator.

În anul 1971, trupa britanică Led Zeppelin lansa cel de-al patrulea album, care includea și o piesă care va face istorie “Stairway to Heaven“.

Membrii trupei – JIMMY PAGE, ROBERT PLANT, JOHN BONHAM și JOHN JONES – aveau deja în spate o activitate de 3 ani, timp în care editaseră tot atâtea albume, dar, mai presus de toate, abordaseră genurile hard, blues, folk și progresiv rock.

Așa încât apariția piesei “Stairway to Heaven” nu a mai mirat pe nimeni, ba chiar era așteptată de către fani.

Din punct de vedere compozițional, melodia are 3 secțiuni, fiecare crescând progresiv în tempo și volum.

Cu o durată de 8 minute și 2 secunde pe album, piesa era extinsă la peste 10 minute atunci când era cântată live – PAGE se lansa într-un solo extins la chitară, iar PLANT adăuga fraze noi prin care întreținea legătura cu publicul.

De obicei, “Stairway to Heaven” era cântată la finalul concertelor, după alte hituri precum “Rock and Rol”, “Whole Lotta Love” și “Ramble On”.

Așadar, pe 8 noiembrie 1971 era lansat albumul “Led Zeppelin 4“.

Aveau să urmeze 9 ani de activitate prolifică, cu sute de concerte și showuri TV, care au marcat nu numai muzica acelor vremuri, ci și o întreagă generație.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments