full screen background image

140 de ani de lectură publică la Botoșani

”140 de ani de lectură publică la Botoșani” sunt marcați prin diverse acțiuni cultural- educative care se desfășoară pe tot parcursul săptămânii la toate filialele Bibliotecii Județene Mihai Eminescu din Botoșani.

De luni și până vineri, elevi și preșcolari din municipiul Botoșani, dar și îndrumătorii lor, participă la vizite ghidate, vizionări, de benzi desenate şi animeuri, dezbateri, cenacluri literare, cluburi de lectură, ateliere de scriere veche și de creație.

Sâmbătă, la ora 12.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu vor susține un Concert de pian la patru mâini “ENESCU ȘI MUZICA ROMÂNEASCĂ”, iar luni,  14 noiembrie, între orele 9 și 22, Biblioteca își deschide larg porțile pentru cititori, și nu numai.

De  Ziua Porților deschise, botoșănenii pot vizita  Sala de lectură, Secțiile împrumut carte pentru copii și  pentru adulți, Centrul de Informare Comunitară, Fondul Documentar Eminescu și Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic.

Bibliotecă inaugurată în noiembrie 1882

Înfiinţarea bibliotecii publice s-a realizat din iniţiativa lui Theodor Boian, prin Hotărârea Consiliului Municipal din  data de 18 martie 1882. În mod oficial, ea a fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de băieți “Marchian”.

În 1951, “Biblioteca comunală” a devenit bibliotecă regională, iar în 1952, conform noii împărţiri administrativ-teritoriale, s-a transformat în bibliotecă raională. 16 ani mai târziu a fost categorisită ca bibliotecă municipală, iar din 1974 şi în prezent, bibliotecă judeţeană.

Prin decret prezidenţial în noiembrie 1982, la împlinirea a 100 de ani de existenţă bibliotecii i s-a acordat titlul de Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”.

Vă recomandăm să citiți și:

Teatrul Vasilache pe scena unui Festival în Algeria

comments

comments