full screen background image

PRI: Premierul Iţhak Rabin este asasinat (1995)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 4 noiembrie a avut un tragism aparte, dacă ne raportăm la anul 1995.

Atunci, premierul israelian IȚHAK RABIN era asasinat, la Tel Aviv, la finalul unui miting electoral.

Cunoscut ca un lider cu vederi largi, fost comandant de armată, el a militat pentru o politică de pace cu palestinienii, lucru care i-a atras însă adversitatea unor conaționali.

Aceștia îl acuzau direct de trădare a intereselor propriului stat și de pactizare cu dușmanul de-o viață.

La finalul mitingului, atunci când se îndrepta spre mașină, deși teoretic se baza pe o pază strictă, RABIN a fost împușcat mortal de către IGAL AMIR, care a tras de aproape două focuri de armă direct în premier.

Viața lui IȚHAK RABIN era curmată la 73 de ani, iar autorul – numit de autorități un atentator izolat – era reținut imediat, judecat și condamnat la închisoare pe viață.

Așa cum se întâmplă de obicei în cazul asasinatelor politice, nu după mult timp au început să circule teoriile conspirației, care făceau referire la un al treilea glonte tras din mulțime și care i-ar fi fost fatal premierului.

Adepții acestei viziuni au fost încurajați atunci când Serviciile Secrete israeliene au redeschis dosarul asasinatului, unul dintre punctele neclare fiind retragerea agenților de securitate din imediata apropiere a lui RABIN.

Practic, acesta ar fi rămas singur față în față cu asasinul!

În plus, la locul evenimentului transformat în tragedie nu exista ambulanța obligatorie în astfel de cazuri, astfel încât victima a ajuns la spital când deja era prea târziu.

Dar, în lipsa desecretizării arhivelor, puțini oameni știu cu exactitate ce s-a întâmplat pe 4 noiembrie 1995.

Vor trebui să mai treacă, probabil, zeci de ani pentru ca răspunsul să fie clar…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments