full screen background image

PRI: Indira Gandhi este asasinată (1984)

Pe repede înapoi (PRI) – Ultima zi a lunii octombrie a consemnat un incident tragic, în anul 1984.

Premierul Indiei, INDIRA GANDHI, era asasinată de 2 membri din garda sa de corp, chiar în incinta propriei reședințe.

Se încheia astfel o perioadă de relativă democratizare și certă dezvoltare a țării, chiar dacă drumul societății nu a fost deloc lin.

Fiică a prim-ministrului JAWAHARLAL NEHRU, INDIRA a avut o copilărie agitată, care a dus la interiorizarea ei psihică, dar și la dorința de a-și ajuta conaționalii care îndurau un nivel scăzut de trai.

O dată intrată în politică, a militat pentru protecție socială, dreptul la învățământ și la asigurarea sănătății.

Principalele probleme externe cu care s-a confruntat au fost divergențele armate cu Pakistanul vecin și mersul pe sârmă diplomatic în relațiile cu marile puteri URSS, SUA și China.

Sub conducerea ei, India a devenit putere nucleară, realizând mai multe teste, urmărite cu interes, dar și cu temeri, de întreaga lume.

Viața politică i-a acaparat energiile și timpul – așa se face că a avut o căsnicie ratată alături de un activist politic, dar a acordat toată atenția educației celor 2 fii.

În tot acest amalgam de evenimente, societatea indiană se confrunta cu violențe aproape permanente, generate de numeroasele proteste stradale.

Pentru a ține situația sub control, INDIRA GANDHI a decretat starea de urgență timp de un an și jumătate, dar acest lucru se va întoarce împotriva ei – avea să fie arestată sub acuzația de torturare a adversarilor politici, incident care i-a grăbit sfârșitul.

Pe 31 octombrie 1984, atunci când se pregătea să acorde un interviu unui ziarist britanic, a fost ucisă prin împușcare de două dintre gărzile proprii.

Violențele sociale și divergențele religioase se dovedeau astfel mai puternice decât apelurile la calm și rațiune.

Dar, ca o continuitate a istoriei, fiul INDIREI, RAJIV, urma să devină, la rândul său, premier al țării, ducând astfel mai departe tradiția familiei.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments