full screen background image

PRI: Prima femeie preşedinte în Argentina (2007)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 28 octombrie marca o premieră în istoria Argentinei, una care avea legătură cu politica.

În anul 2007, CRISTINA FERNANDEZ DE KIRCHNER era aleasă președinte al acestei țări.

În vârstă de 54 ani la momentul victoriei, ea era soția fostului președinte al Argentinei, NESTOR KIRCHNER, fiind totodată prima femeie care, în urma alegerilor, îi succeda soțului la conducere.

De profesie jurist, ea se impunea cu 45% din opțiunile electoratului și se pregătea pentru un mandat deloc ușor, având în vedere criza economică mondială care se prefigura.

Totuși, guvernele pe care le-a coordonat au găsit fonduri pentru plata alocațiilor pentru copii, au renaționalizat fondurile de pensii, au majorat bugetele pentru știință și cercetare și au adoptat noi Coduri civile și comerciale.

Pe de altă parte, ea a fost confruntată cu o serie de greve și mișcări sociale cărora a trebuit să le facă față raționalizând alte bugete.

În timpul mandatului său, a aprobat legea funciară care limita vânzarea către străini la 15% din teritoriul național.

O altă realizare a fost crearea Ministerului Științei, Tehnologiei și Inovației Productive, la conducerea căruia a numit cunoscuți specialiști, unii dintre ei repatriați.

De asemenea, Comisia Națională pentru Activități Spațiale din Argentina a realizat, cu sprijin extern, primii doi sateliți de comunicații care au fost lansați în spațiu.

În timpul guvernării sale a fost construit nu numai Centrul Cultural Kirchner, al treilea ca mărime din lume în domeniul artelor, ci și Technopolis, cel mai important hub științifico – economic din America de Sud.

Președinta Argentinei s-a dovedit o femeie cu vederi largi, permițând persoanelor de același sex să se căsătorească și să adopte copii, fapt ce i-a atras numeroase critici, în special din partea bisericii.

CRISTINA FERNANDEZ DE KIRCHNER avea să conducă Argentina timp de 8 ani, adică două mandate, până în 2015, după care a fost votată senator în Parlamentul țării.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/27/pri-bettino-craxi-condamnat-la-inchisoare-1995/

comments

comments