full screen background image

PRI: Bettino Craxi, condamnat la închisoare (1995)

Pe repede înapoi (PRI) – Politica italiană nu a fost niciodată lipsită de scandaluri cu diferite intensități, iar la unul dintre ele ne referim acum.

Pe 27 octombrie 1995, BETTINO CRAXI era condamnat în lipsă la 27 de ani de închisoare pentru luare de mită și corupție.

În vârstă de 61 de ani atunci, el era un reprezentant de marcă al Partidului Socialist, fiind, pe rând, ministru, premier și europarlamentar.

În urma unor dezvăluiri făcute chiar de către colegi și prieteni apropiați, CRAXI a fost implicat în celebrul proces “Mâini curate“, alături de alți politicieni și funcționari publici.

Acuzațiile se refereau la primirea de bani și alte foloase necuvenite pentru aprobarea unor legi și pentru atribuirea de contracte comerciale directe.
Interesant este că acuzatul a recunoscut o mare parte din fapte, declarând senin procurorilor că mita este costul politicii oriunde în lume.

Mai mult, el și-a construit apărarea pe principiul “dacă eu sunt vinovat, atunci toată lumea este vinovată”.

Așadar, pe 27 octombrie 1995, BETTINO CRAXI era condamnat la 27 de ani închisoare, dar în lipsă, deoarece cu un an înainte fugise în Tunisia, acolo unde deținea o vilă și alte domenii și era protejat de autorități.

Dar cariera lui politică era încheiată, partidul compromis și principalii colaboratori în spatele gratiilor.

Iar campania “Mâini curate” – care s-a bucurat de sprijinul opiniei publice și, evident, mai puțin al politicienilor – avea să lovească puternic în toate partidele italiene, arătând că nicio formațiune politică nu era pe deplin curată.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments